VELIKO RAZOČARANJE

Njemački BDP porastao samo 0,1 posto

16.08.2011 u 10:53

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju samo 0,1 posto, znatno manje nego u prethodnom kvartalu, što je posljedica negativne trgovinske bilance, nejake potrošnje stanovništva i slabosti investicija u građevinskom sektoru, izvijestio je u utorak njemački statistički ured

Rast bruto domaćeg proizvoda od samo 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal predstavlja znatno usporavanje, s obzirom da je u prvom tromjesečju njemački BDP porastao 1,3 posto.

To je i znatno slabiji podatak od očekivanja analitičara od 0,5 posto, a ujedno i najmanji rast njemačkog gospodarstva od prvog kvartala 2009. godine.

'Ovo je veliko razočaranje. Mnoge procjene o rastu europskih gospodarstava bit će sada smanjene', kaže Joerg Lueschow, ekonomist u tvrtki West LB.

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, bilježilo je snažan rast još od završetka financijske krize 2008. godine, pa će znatno usporavanje njegova uspona uvelike utjecati na druga gospodarstva eurozone, koja ovise o izvozu na njemačko tržište.

Današnji podaci potvrđuju da su dužnička kriza u eurozoni i usporavanje rasta najvećih gospodarstava u svijetu negativno utjecali na europska gospodarstva.

Prošloga je tjedna objavljeno da je francusko gospodarstvo u drugom tromjesečju stagniralo, dok se rast američkog gospodarstva usporio na 1,3 posto na godišnjoj razini.