INVESTITORI ZABRINUTI

Njemačka zabranila špekulativne prodaje obveznica

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.05.2010 11:42
  • Objavljeno 19.05.2010 u 11:37
burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njemački financijski regulator donio je odluku o hitnoj zabrani špekulativnih oklada ulagača na pad cijena državnih obveznica članica eurozone. Zabrana je stupila na snagu u srijedu i ostat će na snazi do 31. svibnja 2011. a odnosi se i na takvu praksu prodaje financijskih instrumenata osiguranja od gubitaka u slučaju neplaćanja obveza po vrijednosnicama, tzv. CDS-ova

Njemački financijski regulator Bafin zabranio je prodaje obveznica država eurozone, pri čemu su se ulagači služili praksom pod nazivom 'naked short-selling', kojom se u očekivanju pada cijene nekog oblika imovine želi ostvariti profit od prodaje dionica koje nisu u vlasništvu ulagača niti je dogovorena njihova posudba.

Zabrana se odnosi također na dionice 10 njemačkih financijskih institucija - Aareal Banka, Allianza, Commerzbanka, Deutsche Banka, Deutsche Boersea, Deutsche Postbanka, Generali Deutschlanda, Hannover Rea, MLP-a i Munich Rea.

Navedena praksa nailazi na kritike zato što manipulatorima daje priliku da potaknu pad cijena neovisno o uobičajenom obrascu ponude i potražnje za dionicama. U redovnoj takvoj praksi ulagači posuđuju dionice kako bi ih prodali, kladeći se pritom da će ih moći otkupiti po nižoj cijeni i zaraditi na razlici.

Nova pravila u Bafinu ocjenjuju nužnima s obzirom na snažne oscilacije cijena dužničkih instrumenata članica eurozone na financijskim tržištima. Ustvrdili su također da su se premije rizika za obveznice nekolicine članica eurozone povećale, ugrožavajući stabilnost čitavog financijskog sustava.

Financijski regulatori u čitavom nizu zemalja uveli su privremenu zabranu navedene prakse ujesen 2008., na samom vrhuncu krize, i to s ciljem zaustavljanja naglog pada cijena dionica. Njemačka je tada također uvela tu zabranu, no ukinula ju je početkom veljače.

Odluka njemačkog financijskog regulatora zabirnula je ulagače pa su europski burzovni indeksi osjetno pali na početku današnjeg trgovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi