NOVA INJEKCIJA

Njemačka vlada planira usvojiti još jedan paket poticaja gospodarstvu

06.04.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo treba još jedan paket poticaja kako bi prebrodilo krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, poručilo je vladi udruženje industrijske i trgovinske komore (DIHK)

Gospodarstvo sada više osjeća posljedice pandemije nego sredinom ožujka kada je vlada usvojila početni paket mjera, ističe udruženje.

„Tome valja dodati grananje lančanih reakcija po cijelom gospodarstvu. Drugim riječima, iz dana u dan možemo točno izmjeriti koliko se pogoršala ekonomska situacija mnogih poduzeća“, rekao je u nedjelju predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer.

Prema podacima dostupnima novinskoj agenciji dpa, njemačka vlada planira usvojiti još jedan paket poticaja, namijenjen ponajprije srednjim poduzećima. Cilj je poboljšanje produktivnosti i oslobođenje od kreditnih obaveza.

Tako bi prema jednoj mjeri država u određenom razdoblju bila jamac za kredite srednjim poduzećima, što bi povećalo vrijednost državnih kreditnih jamstava na 300 milijardi eura.

„Zaštita vlade već uključuje dobre instrumente koji ublažavaju udarac krize“, rekao je Schweitzer, navodeći posebne propise o skraćenom radnom vremenu i hitnu pomoć za samozaposlene i mala poduzeća.

  • +7
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

„Sada ih treba hitno razvijati", naglasio je čelnik DIHK, upozoravajući da je "trenutni zastoj dramatičan za velike dijelove njemačkog gospodarstva“.

Pozvao je dužnosnike da poduzmu hitne mjere jer prema istraživanju DIHK gotovo svakom petom poduzeću prijeti bankrot.

„Među njima su i deseci tisuća srednjih poduzeća koja su prije krize bila zdrava", istaknuo je.

Pandemija zaustavila oporavak industrije 

Odvojeno je izvješće državnog statističkog zavoda u ponedjeljak pokazalo da su nove narudžbe u njemačkoj industriji u veljači pale 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima potonule 4,8 posto.

Pritom je domaća potražnja porasla 1,7 posto dok je inozemna pala 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj razini industrijske su narudžbe u veljači blago porasle, za 1,5 posto, nakon 0,8-postotnog pada u siječnju, izvijestio je Destatis.

"Prije pandemije koronavirusa nove su narudžbe najavljivale završetak recesije u industriji", kostatiraju u ministarstvu.

"Danas pak moramo polaziti od pretpostavke o snažnom padu narudžbi u ožujku i travnju s obzirom na globalni konjunkturni šok koji je prouzročila pandemija", poručili su iz ministarstva gospodarstva, najavljujući oštar pad industrijske proizvodnje u prvom i drugom ovogodišnjem kvataku.