TURISTIČKA SEZONA

Cappelli tvrdi kako je sve pod kontrolom: Italija i Austrija su na nuli, Slovenija ima blagi rast, Njemačka je bila malo u minusu

20.03.2019 u 11:17

Bionic
Reading

U emisiji HRT-a 'A sada vlada' gostovao je ministar turizma Gari Cappelli. Uoči kalendarskog početka proljeća, puno se govori o pripremi za nadolazeću sezonu

Posljednje tjedne obilježili su najave o smanjenom bukingu za Hrvatsku, a neki panično najavljuju da bi sezona mogla podbaciti.

'Turisti kasnije rezerviraju smještaj, moramo se na to navikavati, bit će bukinga i u četvrtom te u petom mjesecu. Što se tiče predsezone, imamo oko 13 posto više turista i oko 9 posto više noćenja. Sadašnja predviđanja govore o malom minusu u špici sezone, no na kraju bi trebali biti na razini prošlogodišnjih rezultata', tvrdi ministar turizma Gari Cappelli, dodajući da se otvaraju nova tržišta.

SAD i Kina imaju dvoznamenkasti rast broja turista u Hrvatskoj. Britansko tržište je krenulo rasti, no problem bi mogao proizvesti najavljeni Brexit. Već se sada vide minusi u zemljama poput Španjolske, Francuske ili Portugala, koji su Britancima važna odredišta. Istovremeno, ministar turizma tvrdi da je rast britanskog bukinga u Hrvatskoj od 3 do 5 posto.

Što se tiče ostalih tradicionalnih tržišta, sve je pod kontrolom.

'Italija i Austrija su negdje na nuli, Slovenija ima blagi rast, Njemačka je bila malo u minusu, ali očekujemo da ćemo izravnati stvari. Rusija opet ima ogroman iskorak, radi se o 20-ak posto rasta'.

Uskrs ove godine pada na 21. travnja, a po njemu se često može vidjeti kakva će biti sezona. Cappelli kaže da se očekuje rast od desetak posto jer će mnogi spajati Uskrs s 1. svibnjom te bi se moglo raditi "o vrlo dobra dva tjedna".

Najavljene su i određene zakonske izmjene vezano uz turizam, a ticat će se članarine, boravišne pristojbe te sustava turističkih zajednica. Što se tiče poskupljenja boravišnih pristojbi, to će ubuduće određivati županije, a ministar na vjeruje da će one imati neke velike iskorake.

'Mi ćemo Pravilnikom određivati minimum i maksimum boravišnih pristojbi, ali će konačna odluka biti na županijama. Također, Hrvatsku turističku zajednicu želimo postaviti kao agenciju za promociju, a što su primjerice Italija, Austrija ili Portugal učinili prije nekoliko godina.'

  • +5
Domaće plaže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U Dubrovniku će se novim zakonom uvesti boravišna pristojba za kruzere. Slično bi moglo biti i u Zadru, Splitu te drugim većim gradovima. Privatni iznajmljivači su pak preplavili tržište. Čine 60-ak posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatksoj.

'Problem je u tome da više od 70 posto čine apartmani i sobe s tri zvjezdice. Nama je bila intencija izjednačavanja kvalitete. Tržište će regulirati višak apartmana, a kreditima koji su nude želimo dati mogućnost da se njihova kvaliteta podigne. Već je prošla sezona pokazala da se višak dogodio te je to upozorenje da se ne ide u daljnju registraciju novih apartmana i privatnih objekata već da se ide u njihovo opremanje.'

Investicije u turizmu zadnjih godina rasle su 40-ak posto. Radi se nekoliko velikih objekata, a velike su investicije u kamperskom turizmu. Hrvatskoj nedostaju veliki hotelski lanci te velik broj kapaciteta u hotelima. Nedostaje sigurno desetak posto u odnosu na ono što imamo, ističe Cappelli.

'Tu ćemo i dalje imati problem jer oni produžuju turističku sezonu. Oni pokreću i avio promet, evo imamo i prvu direktnu liniju Philadelphia - Dubrovnik i to tri puta tjedno. Ostvarili smo mogućnost da se objekti otvore mjesec do mjesec i pol ranije, a da neki rade i do Nove godine. Moramo poslati poruku da više nismo sezonalna destinacija.'

Cappelli dodaje da se ulažu sredstva u dodatne medicinske timove na obali.

'Sljedeće godine bi trebali uvesti helikoptersku službu, gradi se novih šest brodova za prijevoz pacijenata... Puno je tu posla, ali napravljeni su veliki iskoraci. Svi su shvatili da moraju biti u službi turizma', zaključuje ministar.