LINIĆ DEMANTIRAO JAKOVINU

Ništa od smanjenja PDV-a na hranu

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić/CROPIX

Nakon što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao da se razmišlja o smanjenju PDV-a na hranu, ministar financija Slavko Linić u razgovoru za Novu TV kazao je kako taj scenarij nije realan te da proračun to ne može izdržati

Ministar financija Slavko Linić tvrdi da smanjenje PDV-a na hranu nije realno, ne za ovaj proračun. 'Kada govorimo o proračunu za 2013. godinu, moramo utvrditi nova rezanja. Pitanje je gdje bismo našli razliku za spuštanje PDV-a, a razlika se može napraviti samo daljnjim rezanjem', kazao je ministar u 'Dnevniku' Nove TV.

Dodao je i kako vjeruje da se neće uvoditi međustopa poreza za određene namirnice.

Na pitanje hoćemo li bolje živjeti sljedeće godine, ministar nije bio optimističan. 'Premijer je u pravu kada kaže da će biti bolje, imamo 6 do 7 velikih investicija, uvjeren sam da ćemo ih ostvariti, što znači da će biti više zaposlenih', rekao je.

No naglasio je kako sljedeće godine neće biti viših plaća ni mirovina. 'Obitelji neće imati više novca u novčaniku nego ove godine. To je rezultat pregovora. Naredne dvije godine neće biti lakši život u obitelji jer su primanja skromna', zaključio je Linić.

Osvrnuo se i na drugo ocjenjivanje kreditnog rejtinga Hrvatske, koje nas očekuje u jesen. 'Prihodne ostvarujemo neovisno od gospodarskog pada, uspješni smo u pregovorima sa sindikatima. Korekcija od 0,8 na 0,0 gospodarskog rasta može rezultirati nepromjenom kreditnog rejtinga. Ali kreditne agencije mogu i negativno ocijeniti Vladu', rekao je i zaključio da su nam šanse 50:50.

Ministar Linić pojasnio je i kako će porez na imovinu, koji bi trebao biti uveden sljedeće godine, značiti pravednije oporezivanje. 'Poruka je jasna, za sve stanove ili kuće koje se koriste za stanovanje ili za najam promjena neće biti. Nije isto imate li klet u Zagorju ili kuću u Dubrovniku', objasnio je.

Rekao je i pozitivne vijesti za sve one koji još uvijek nisu vlasnici vlastitog stana. 'Promjenom politike prazni stanovi će se nešto više oporezivati, ali to znači i da će stanovi biti dostupni onima koji rade i imaju siguran posao. Cijene će biti mnogo realnije nego sada', poručio je.

Ministar se obratio i zaposlenicima Dina Petrokemije. 'Šest plaća Vlada ne može isplatiti mimo stečaja. Tek kada otvorimo stečaj, Vlada može osigurati šest plaća', rekao je.

Dodao je kako se više nema što čekati, jer je Vlada učinila sve da povuče novac za isplatu plaća, ali su investitori bili neodlučni. 'Očito je da bez stečaja nema isplate plaća. Ako nema odgovora od investitora, otvaramo stečaj', zaključio je.

Ministar nije mogao precizirati kada bi novac mogao biti na računima radnika, no dodao je da brzina stečajnog postupka ovisi o sudu koji mora utvrditi opravdanost. 'Ali tada bi vrlo brzo išle isplate plaća', dodao je Linić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi