UPITAN POSAO U CRNOJ GORI

Ništa od jamstva za Radića i kompaniju

  • Autor: L.F.
  • Zadnja izmjena 15.01.2010 13:06
  • Objavljeno 15.01.2010 u 11:52
šuker gadan sjednica vlade

šuker gadan sjednica vlade

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Vlada ne razmišlja o davanju jamstva IGH-u, Konstruktoru i Tehnici za kredite za izgradnju autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori. Jedino na što su spremni Banski dvori jest to da se lobira kod poslovnih banaka da se izađe ususret hrvatskom konzorciju

'U ovom trenutku razgovaramo s bankarima. Ne bi bilo dobro da izgubimo posao vrijedan skoro tri milijarde eura. Ali jamstva nismo spominjali', rekao je danas ministar financija Ivan Šuker na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom 'teškog' 200 milijuna eura.

Hrvatski građevinari, naime, našli su se u problemima jer banke traže dodatno osiguranje za kredite u vrijednosti od oko 815 milijuna eura, koliko treba osigurati za konačni potpis ugovora u Crnoj Gori. Vlada, naveo je Šuker, 'razgovara s poslovnim bankama kako bi se osiguralo još 140 milijuna eura potrebnih za garanciju'. U slučaju da u sljedećih mjesec dana IGH, Konstruktor i Tehnika ne iznađu rješenje posao će propasti.

'Neki mogu samo sanjati ovakve uvjete'

Veći dio konferencije odlično raspoloženi Šuker je odgovarao na pitanja vezana uz jučer doneseni paket pomoći za gospodarstva ali prije toga je iskomentirao zajam Svjetske banke koji smo dobili uz kamatnu stopu od dva posto, s otplatom nakon 15 i pol godina.

tportal arhiva

tportal arhiva

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

'U današnjoj situaciji mnoge zemlje mogu samo sanjati ovako povoljne uvjete. Ovo je priznanje Vladi za sve njezine dosadašnje poteze, od kojih su neki bili nepopularni ali, pokazalo se, učinkovitim', mišljenja je Šuker.

Dobivene novce Vlada će iskoristiti za daljnje jačanje javnih financija, nešto će otići za socijalni sektor a jedan dio, naveo je ministar, dobro će doći za vraćanje inozemnih dugova.

Šuker se osvrnuo i na traženje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da se ukine krizni porez i smanji PDV, što, po njemu, u ovom trenutku još uvijek nije moguće. Zahtjevi HUP-a, naglasio je, znači šest do sedam milijardi kuna manje prihoda, što vodi do deficita od dva do tri posto, što opet znači skuplje vanjsko zaduživanje za državu i rast kamatnih stopa za poduzeća.

Nema potrebe da se uključuju i poslodavci

Vladu čeka težak posao da u narednih 15 dana definira kriterije po kojima će tvrtke dobivati kredite iz fondova pomoći i da s bankama dogovori kamatne stope, ali prema mišljenju ministra, nema potrebe da u tome sudjeluju i sami poslodavci.

'Sva tri najvažnija subjekta - Vlada, HNB i poslovne banke – su uključena, i ne vidim razloga da u ovom trenutku sudjeluje i HUP. Donijet ćemo jasne kriterije bez, kao što sam jučer rekao, političkih kišobrana', istaknuo je Šuker koji prve aukcije za kredite očekuje početkom veljače ali nije želio nagađati s kakvim kamatnim stopama.

Poteze Banskih dvora pozdravio je i Andras Horvai, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku, uz naglasak da je vrlo važno da se donese 'transparentan, prikladan i dobro definirani skup kriterija' za poduzeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi