HZZO PROTIV SINDIKATA

'Nismo se iživljavali nad stjuardesama'

03.05.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbacio je danas optužbe Sindikata kabinskog osoblja da njegovi inspektori rade pritisak na liječnike i iživljavaju se na članovima sindikata koji su proteklih dana zatražili liječničku pomoć, te ustvrdio da se nadzor nad bolovanjima stjuardesa i stjuarda provodi 'stručno i profesionalno'

Nadzor provode ovlašteni liječnici HZZO-a, a ne inspektori kao što to tvrdi sindikat. Kontrolu bolovanja provodi na terenu 30 ovlaštenih liječnika koji stručno i profesionalno obavljaju svoj posao i vode računa o zaštiti prava pacijenata, ističe se u priopćenju HZZO-a.

'Uskraće nam je medicinska pomoć'

'HZZO-ovi inspektori napravili su pritisak na liječnike kojima se obraća kabinsko osoblje Croatia Airlinesa jer liječnici odbijaju primiti pacijente s povišenom temperaturom, proljevom i mučninama, zbog čega je nekima uskraćena medicinska pomoć, dok su je drugi bili prisiljeni potražiti na hitnoj', ustvrdio je sindikat u priopćenju.

Nadzor se provodi pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog doktora, te prema potrebi pregledom osiguranika kada ovlašteni doktor ocijeni da je pregled nužan za utvrđivanje objektivne dijagnoze i zdravstvenog stanja osiguranika.

Ako se na temelju medicinske dokumentacije, eventualnog pregleda osiguranika, te osnovom očitovanja izabranog liječnika utvrdi da bolovanje nije medicinski opravdano, o tome ovlašteni doktor HZZO-a odmah donosi nalaz, mišljenje i ocjenu kojim utvrđuje datum radne sposobnosti osiguranika, osnovom koje će se prekinuti bolovanje.

'Ne vidimo razloga zbog čega se osiguranici osjećaju omalovažavani i povrijeđeni ako su podvrgnuti pregledu još jednog doktora', poručuju iz HZZO-a dodajući da se osoba koja je stvarno bolesna neće osjetiti pogođena i nema razloga za brigu.

HZZO naglašava kako se strogo vodi računa da niti jedan osiguranik koji ima medicinsku indikaciju za bolovanje ne bude zakinut u svojim pravima ili onemogućen u provođenju učinkovitog liječenja ili medicinske rehabilitacije.

Nadzor se provodi na zahtjev Uprave Croatia Airlinesa, koja sumnja da je iznenadni odlazak na bolovanje 42 djelatnika kabinskog osoblja povezano s nezadovoljstvom sindikata s prijedlogom novog kolektivnog ugovora, kojim se smanjuju njihova prava.