ČOBANKOVIĆ SPREMAN NA OSTAVKU:

'Nisam se rodio kao ministar!'

23.06.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković pronašao je način kako isplatiti seljake i maknuti ih s ulice. Neisplaćene poticaje pobunjenim seljacima isplatit će banke

'Sastali smo se s predstavnicima deset najvećih banaka da vidimo postoji li kod njih interes za otkup potraživanja poljoprivrednika. Banke su pristale na naš prijedlog i idući tjedan bismo se dogovorili hoćemo li popisati ugovore, cesiju ili sličnu opciju', rekao je Čobanković.

Prema njegovim riječima, bankama će biti zabranjeno dogovarati se međusobno o uvjetima isplate sredstava ali kako će zbog jamstva države rizik biti minimalan, Čobanković očekuje da će uvjeti biti povoljni.

'Nisam se rodio kao ministar'

'Napravili smo ovo da bi poljoprivrednici što prije došli do novca', rekao je Čobanković.

Premijerka Jadranka Kosor nije odbila zahtjev seljaka da se s njima sastane ali, istaknuo je ministar, buni se samo jedna skupina, a ne cijela poljoprivredna zajednica koja broji oko 103.000 ljudi.

Čobanković je poručio da je spreman dati ostavku ukoliko većina smatra da ne radi dobro svoj posao.

'Nisam se rodio kao ministar niti ću vječno ostati ministar. Ima drugih poslova', rekao je ministar.

Istovremeno, kad je Čobanković najavio da će novci seljacima biti isplaćeni preko banaka, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na konferenciji za novinare podržali su seljačke prosvjede i zatražili su od Vlade da se što prije počne procjenjivati šteta od poplava.

'Podržavamo poljoprivrednike koji su izašli na cestu. Apeliramo da Vlada što prije s njima sjedne za stol i da započnu pošteni razgovori. Mnogo toga što je dogovoreno prije tri mjeseca nije ispoštovano. Žalosno je da seljacima često ne preostaje ništa drugo nego da idu putem prosvjeda', rekao je Marijan Šinko, zamjenik predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza.

Najava novih prosvjeda

Iz HPK-a zatražili su da država uvede zaštitnu cijenu pšenice od 1,20 kuna. Napominju da se u EU-u sa pšenicom ne trguje na popuno slobodnom tržištu, već da su svi uvjeti definirani – od površine zemljišta, količine i ostalog – osim same cijene. Hrvatska zbog toga mora što prije definirati sve parametre kako bi spremno dočekala pravila EU-a.

Matija Brlošić, predsjednik Udruge poljoprivrednika Brazda, najavio je novi izlazak na ulice seljaka u Osječko-baranjskoj županiji i to zbog neisplaćenih poticaja za silažni kukuruz.

'Đakovačkim sporazumom nije obuhvaćen silažni kukuruz, krmno bilje i poticaji za stočarstvo. Ministru Čobankoviću dajemo rok od 24 sata da u isplate zaostalih poticaja uđe i silažni kukuruz, inače izlazimo s traktorima na cestu', rekao je Brlošić.