PRIOPĆENJE BANKARA

Nijedna zemlja nije donijela ovako dubok paket mjera

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.08.2011 12:09
  • Objavljeno 17.08.2011 u 11:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dok traje sastanak u Banskim dvorima između Vlade i predstavnika banaka na kojem bi se trebalo usuglasiti model za olakšanje otplate kredita vezanih uz švicarsku valutu, Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je priopćenje u kojem se navodi da su banke donijele dodatne mjere za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita, ali se ne otkrivaju detalji predloženog modela

Umjesto navođenja konkretnih mjera, u priopćenju HUB-a naglašava se da niti jedna zemlja u kojoj postoje problemi otplate kredita zbog tečaja švicarskog franka nije donijela 'ovako dubok paket mjera'.

U Austriji, u kojoj ima više od 30 milijardi eura takvih kredita, banke nisu donijele nikakve zajedničke mjere niti programe, nego je izrijekom rečeno da se radi o ugovornom odnosu između banke i klijenta. U Sloveniji je situacija vrlo slična kao u Austriji, a Poljska nema nikakvog državnog programa iako je više od polovine svih stambenih kredita u francima. U Mađarskoj postoji program u kojem za iznos odgođenog otplaćivanja jamči država, što kod nas nije slučaj, navodi se u priopćenju.

Osim zajedničkih mjera, svaka će banka u ovisnosti o svojoj poslovnoj politici razmotriti uvjete pod kojima klijenti podmiruju svoje obveze, uključujući mogućnost daljnjeg smanjenja kamatnih stopa, stoji u priopćenju.

Na kraju, bankari ističu da je program sastavljen u uvjerenju i pod pretpostavkom da se neće mijenjati regulatorni okvir, ponajprije da se neće uvoditi porez kojem bi osnovica bila krediti u švicarskim francima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi