DRUGI NATJEČAJ

Nijedna ponuda za škverove nije potpuna

Brodogradilište Split škver-231208

Brodogradilište Split škver-231208

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Ponos

Nijedna od četiri ponude za kupnju državnih brodogradilišta ne ispunjava tražene uvjete iz natječaja. Ocjena je to Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je bio tek prva stepenica u analizi pristiglih ponuda, doznaje neslužbeno Slobodna Dalmacija. U nastavku procesa ponude će razmatrati Ministarstvo gospodarstva i povjerenstva Vlade formirana za svako od brodogradilišta

HFP se bavio samo provjerom formalnih uvjeta, a prije konačne odluke Vlade sve ponude moraju dobiti i odobrenje Agencije za tržišno natjecanje te Europske komisije pod čijim se strogim pravilima provodi privatizacija hrvatskih brodogradilišta. Nakon toga morala bi se sastati Vladina povjerenstva koja bi od 19. lipnja trebala dati konačan stav.

U među vremenu su na sceni jake lobističke aktivnosti zainteresiranih kupaca koji o svojim ponudama žele pregovarati s Vladom, međutim zasad ih nitko službeno nije pozvao.

Ministarstvo: Imamo dvije ozbiljne ponude

U Ministarstvu gospodarstva nisu željeli komentirati medijske napise u kojima se nagađa kako pojedini ponuđači nisu ispunili obveze iz natječaja. Najvažniji su programi restrukturiranja, a druge formalne nedostatke ozbiljni ponuđači mogu ispraviti, kažu u Ministarstvu.
Ocjenjuju da su u drugom krugu privatizacije stigle dvije ozbiljne ponude - po jedna za 3. maj i Brodograđevnu industriju Split.

Splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić ističe da je u projekt preuzimanja Brodotrogira uložio jako puno novca i vremena pa očekuje i priliku da iznese svoje argumente. 'Naša ponuda ispunjava osnovne uvjete iz natječaja, no sam projekt obuhvaća restrukturiranje ne samo Brodotrogira, već i cijelog lokaliteta, što je neprovedivo bez partnerstva države, prvenstveno lokalne samouprave', kaže Ljubičić.

Njegov konkurent Nenad Končar kaže da su oni o svojoj ponudi izvijestili predstavnike radnika jer ih vide kao partnere u budućoj vlasničkoj strukturi, no također smatra da bi se u ponudama morao otvoriti dijalog s predstavnicima Vlade jer ima dosta otvorenih pitanja. Jedno od njih, primjerice, je  opasnost od postojanja skrivenih dubioza, što može biti velik rizik za kupca.

Končareva tvrtka Jadranska ulaganja, iza koje stoji investicijski kapital kompanije Kermas u vlasništvu Danka Končara, u svojoj ponudi je navela da prihvaća program restrukturiranja koji je izradila aktualna uprava brodogradilišta, a njegova je financijska težina oko sto milijuna eura. Za razliku od Ljubičića, koji umjesto brodogradnje na tom lokalitetu želi razvijati sasvim druge sadržaje, obitelj Končar tvrdi da će zadržati tu djelatnost, ali i razvijati nove nautičke sadržaje.

I druga dva ponuđača, samoborski Div, koji konkurira za Brodosplit, te njemački Crown investment, koji je navodno svoju ponudu za kupnju 3. maja elaborirao na čak 1500 stranica, čekaju da prije konačne odluke Vlade otvore dijalog s resornim ministarstvom.

S druge strane, u Vladi ne žele razgovarati s potencijalnim kupcima dok same ponude ne prođu analizu svih nadležnih institucija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi