NA 702 MILIJUNA

Neto dobit Zagrebačke banke pala 20 posto

30.10.2013 u 19:23

Bionic
Reading

Zagrebačka banka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 702 milijuna kuna, što je za 20,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, a ostvareni je rezultat pod utjecajem smanjene potražnje za kreditima, nižih kamatnih prihoda, još uvijek relativno visokih troškova financiranja i povećanih troškova rezerviranja

Iz Zagrebačke banke u danas objavljenom financijskom izvještaju navode kako je blagi porast kredita poduzećima pod utjecajem recesijskog okruženja, niske razine investicijskih aktivnosti i dobiti realnog sektora, dok je kod plasmana stanovništvu i dalje prisutna smanjena potražnja uslijed visoke stope nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka i razduživanja građana.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke iz prvih devet mjeseci ove godine iznose 2,79 milijardi kuna te su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manji za 5,4 posto, najviše kao rezultat nižeg neto prihoda od kamata, koji je ostvaren u iznosu od 1,8 milijardi kuna, što je 10,3 posto manje prema lani.

Neto prihod od provizija i naknada iznosio je pak 646 milijuna kuna i uvećan je za 2,9 posto, a neto dobit od trgovanja i ostalih prihoda porasla je za 13 posto, na 304 milijuna kuna.

Ukupni troškovi poslovanja Zagrebačke banke za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznose 1,24 milijarde kuna i u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su za 5,3 posto uslijed kontinuiranog unaprjeđenja troškovne i procesne efikasnosti.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke Banka je izdvojila 684 milijuna kuna ili 23,9 posto više u odnosu na istom prošlogodišnjem razdoblju, zbog recesijskog okruženja, povećanja udjela neprihodujućih kredita, visoke stope nezaposlenosti i pada raspoloživog dohotka, navode iz Zagrebačke banke.

Imovina te banke na kraju rujna iznosila je 106,3 milijarde kuna te je prema kraju 2012. uvećana za 2,1 posto, pri čemu su neto krediti komitentima porasli za 3,6 posto, na gotovo 71 milijardu kuna.

U segmentu poslovanja s pravnim osobama ostvaren je rast kredita od 3,17 milijardi kuna, uglavnom kao rezultat novih plasmana državi, dok su plasmani stanovništvu smanjeni za 734 milijuna kuna uslijed razduživanja građana, povećanja nezaposlenosti i smanjenja raspoloživog dohotka.

Depoziti komitenata iznose pak 60,6 milijardi kuna i u odnosu na kraj 2012. godine povećani su za 3,9 posto, pri čemu su rasli i depoziti stanovništva (za 1,2 milijarde kuna) i pravnih osoba i države (za 1,05 milijardi kuna).

Grupa Zagrebačke banke je pak u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 985 milijuna kuna, što je za 17,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2012., dok imovina Grupe iznosi 122,7 milijardi kuna i veća je za 1,6 posto u odnosu na kraj prošle godine.