poslovni rezultati

Neto dobit Deutsche Telekoma porasla gotovo 33 posto

09.05.2018 u 08:59

Bionic
Reading

Deutsche Telekom grupa ostvarila je u prvom tromjesečju prihode od 17,9 milijardi eura, što je 3,9 posto manje nego godinu dana prije, pri čemu je neto dobit porasla gotovo 33 posto, pokazuje poslovno izvješće tog njemačkog telekomunikacijskog diva

Prema izvješću objavljenom u srijedu, čista dobit grupe DT iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 992 milijuna eura, što je za 32,8 posto više nego godinu dana prije.

Tako snažan rast zahvaljuje se velikom smanjenju gubitka od financijskih aktivnosti, navodi se u izvješću.

Čisti prihodi na organskoj osnovi, prilagođeni u vezi utjecaja tečajnih i promjena u sastavu grupe, porasli su, pak, za 3,1 posto na godišnjoj razini.

Prilagođena EBITDA DT-a, većinskog vlasnika Hrvatskog telekoma, iznosila je u proteklom kvartalu 5,5 milijardi eura, isto kao i u prvom lanjskom tromjesečju, dok je na organskoj osnovi zabilježila rast od 6,6 posto.

U izvješću se navodi i da je slobodan novčani tijek u proteklom tromjesečju dosegnuo 1,4 milijarde eura, što je 12,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zahvaljujući povoljnom razvoju situacije u SAD-u, gdje je T-Mobile US povećao procjene poslovanja nakon snažnog prvog tromjesečja, Deutsche Telekom povećao je svoje procjene prilagođene EBITDA-e u cijeloj ovoj godini na 23,2 do 23,3 milijarde eura.

"Ostajemo na putu uspjeha u 2018. Naš profil rasta, jedinstven u našoj industriji, omogućuje nam ponovno povećanje procjena”, poručio je u izvješću izvršni direktor DT-a Tim Hottges.