MINISTAR JEDNO, URED ZA IMOVINU DRUGO

Nesuglasje u Vladi oko privatizacije Petrokemije

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 15.01.2013 17:26
  • Objavljeno 15.01.2013 u 17:26
Petrokemija

Petrokemija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Arbutina

I dok ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da 'ideju o privatizaciji Petrokemije nije čuo ni u kuloarima', iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odgovaraju kako se i dalje razmišlja o privatizaciji kutinske tvrtke

Ideju o privatizaciji Petrokemije, za koju ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tvrdi da nije čuo ni u kuloarima, nedavno je u razgovoru za magazin Lider potvrdio i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović uvrstivši kutinsku tvornicu u plan privatizacije za 2013. Vijest je prenesena na webu DUUDI-ja.

Nakon što se aktivirao Stožer za obranu Petrokemije, iz Vlade stižu drukčiji tonovi. 'Ne znam otkud takva informacija o privatizaciji Petrokemije. Za nju nisam čuo ni u kuloarima', kazao je Ivan Vrdoljak, uz napomenu kako će se o tome možda razmišljati u 'srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju'.

Iz DUUD-ja pak kažu da ostaju pri ideji privatizacije, iako to nije jedina opcija:

'Uprava i Nadzorni odbor i u Petrokemiji Kutina imaju obavezu prijedloga restrukturiranja trgovačkog društva. Poznato je da je u 2012. došlo do pogoršanja poslovnih rezultata. Nekoliko je razloga zašto je do toga došlo: sporost restrukturiranja samog trgovačkog društva, situacije na tržištu te cijene plina koja je osnovna sirovina i osnovni energent.

Iako se u medijima često u prvi plan stavlja privatizacija ili prodaja Petrokemije, to nije naša osnovna ideja ili jedina opcija. Sve želimo, pa i daljnju privatizaciju, podrediti potrebi restrukturiranja Petrokemije s ciljem tržišne održivosti, profitabilnosti i zaposlenosti radnika ovog trgovačkog društva.

U sljedećem će razdoblju Uprava, Nadzorni odbor i resorno ministarstvo, a kada će biti riječi o vlasničkim pitanjima i Državni ured za upravljanje državnom imovinom, biti aktivni u analizi tih pitanja i ciljeva', odgovorio je tportalu Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja.Stožer protiv privatizacije Petrokemije: Gubici su nastali zbog Ine

Stožer za obranu Petrokemije neće dozvoliti privatizaciju tog trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu, već traži da se Petrokemiji omogući da iskoristi uvjete slobodnog pristupa tržištu plina u Europi i sve boljeg poslovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare članova Stožera koji čine Sindikat EKN-a, Sindikat DEMOS-HUS te Udruga branitelja Petrokemije, javlja Hina.

'Našu osnovnu sirovinu - plin uvijek smo plaćali barem 30 posto više nego naša konkurencija u Europi, unatoč tome što Hrvatska ima 70 posto vlastitog plina. To nije spriječilo monopolističku Inu da nam po principu 'uzmi ili ostavi' nameće ugovor koji obračunava plin po formuli kao da je sav uvezen iz Rusije', rekao je glasnogovornik Stožera Željko Klaus.

'To je osnovni razlog gubitaka Petrokemije u prošloj godini. Istodobno, Vlada je ograničila cijenu plina za industriju, a pritom iz zaštite izuzela Petrokemiju i HEP, čime je izravno omogućila dodatnu zaradu Ini', kazao je Klaus.

'Osim toga, privatizacijom Petrokemije, koju su najavili predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, prekršio bi se Sporazum o načinu privatizacije Petrokemije koji je 1998. potpisan s Vladom, a koji danas više nitko ne spominje', dodao je Klaus.

Petrokemija će ove godine prvi put raditi pod istim uvjetima kao i drugi proizvođači mineralnih gnojiva u Europi, pa se već ove, a naročito sljedeće godine, očekuju osjetno bolji poslovni rezultati.

Predstavnici Stožera energično su demantirali glasine kako tvornica živi na račun poreznih obveznika ili državnog proračuna. Petrokemija svake godine izravno u proračun uplaćuje više od 200 milijuna kuna, a u kutinski gradski proračun dodatnih 30 milijuna kuna, što je polovica gradskog proračuna.

'U Petrokemiji danas radi 786 hrvatskih branitelja koji neće dopustiti rasprodaju jednog od posljednjih preostalih industrijskih i izvoznih postrojenja u Hrvatskoj', rekao je predsjednik Udruge branitelja Petrokemije Drago Vajnaht.

'Nećemo dozvoliti da nas ugrozi privatni kapital, a sve brojnije potpore govore kako smo na dobrom putu i ustrajat ćemo da sačuvamo Petrokemiju', dodao je predsjednik Sindikata Demos-HUS Jozo Bilobrk.

Predstavnici Stožera protive se i imenovanju triju novih članova Uprave, jer ih smatraju nedovoljno stručnima za vođenje tvornice te dodaju kako kao članovi Nadzornog odbora nemaju obavijesti o mogućoj smjeni sadašnjeg predsjednika Uprave Josipa Jagušta

Vrdoljak: Ne razmišljamo o privatizaciji Petrokemije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!