prehrambena industrija

Nestle i u 2022. planira neutralizirati troškove višim cijenama

17.02.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je u četvrtak da i u ovoj godini namjerava neutralizirati veće troškove sirovina podizanjem cijena, što mu je pomoglo da poveća dobit i prihod u 2021.

„Možemo sa sigurnošću pretpostaviti da će naši troškovi sirovina u 2022. porasti snažnije nego u 2021., a to moramo iskazati i u našim cijenama”, rekao je izvršni direktor Mark Schneider, zaobišavši preciznu prognozu zbog „iznimno nestabilnog okruženja”.

„Gotovo nijedan dio kompanije nije izuzet od većih troškova. Od nekih se možete osigurati, od nekih ne”, dodao je Schneider.

Nestle je u četvrtom tromjesečju podigao cijene za 3,1 posto, a u trećem za 2,1 posto.

U ovoj godini očekuju organski rast po stopi od oko pet posto, nakon neočekivano snažnih 7,2 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju i 7,5 posto u cijeloj godini.

Rast je potaknula snažna potražnja za kavom, hranom za kućne ljubimce i zdravom hranom i ono što Schneider naziva pandemijskom „kućnom revolucijom".

„Taj će se rast donekle smanjiti kako se pandemija bude bližila kraju, ali dio će biti sačuvan", rekao je čelnik švicarske tvrtke.

Nestleova neto dobit porasla je prošle godine 38,2 posto, na 16,9 milijardi švicarskih franaka (18,34 milijarde dolara). Ukupni prihod porastao je 3,3 posto, na 87,1 milijardi franaka, uz negativan utjecaj valutnih tečajeva od 1,3 posto.

Schneider je dodao da je 2022. počela dobrim organskim rastom, ustvrdivši da je Nestle "u dobroj i čvrstoj poziciji" za održivi rast po stopi od pet do sedam posto.