SVE VEĆA NELIKVIDNOST

Nepodmireni nalozi premašili 24 milijarde kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.11.2009 16:03
  • Objavljeno 12.11.2009 u 15:57
naplata potraživanja

naplata potraživanja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: images

Dospjele nepodmirene obveze pravnih osoba povećane su u rujnu u odnosu na prethodni mjesec za 3,6 posto ili 677 milijuna kuna, a broj insolventnih pravnih osoba porastao je za 3,2 posto, pokazuju podaci Financijske agencije

Nastavlja se porast insolventnosti u Hrvatskoj - krajem rujna nepodmirene naloge za plaćanje u ukupnom iznosu od 19,3 milijardi kuna imalo je 24.556 pravnih osoba sa ukupno 44.503 zaposlenih, dok su dospjele nepodmirene obveze 34.904 insolventne fizičke osobe iznosile ukupno 4,75 milijardi kuna.

Dospjele nepodmirene obveze pravnih osoba povećane su u odnosu na prethodni mjesec za 3,6 posto ili 677 milijuna kuna, broj insolventnih pravnih osoba porastao je za 3,2 posto, dok je broj zaposlenih u tvrtkama sa blokiranim žiro računima veći za 13,9 posto, pokazuju podaci Financijske agencije (FINA) objavljeni u najnovijoj publikaciji 'Gospodarska kretanja' Hrvatske gospodarske komore.

U rujnu je tako nastavljen kontinuirani četrnaestomjesečni trend rasta insolventnosti. Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan prošle godine, ukupni iznos dospjelih nepodmirenih obveza pravnih osoba na kraju istog mjeseca ove godine bio je veći za 6,2 milijarde kuna ili za 47,5 posto

Broj insolventnih pravnih osoba u odnosu na rujan prošle godine porastao je za njih 5.839 ili za 31,2 posto. Broj zaposlenih kod insolventnih pravnih osoba u rujnu ove godine bio je pak veći za 14,5 tisuća osoba ili za 48,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Kod fizičkih osoba (obrtnika) na mjesečnoj je razini. u rujnu u odnosu na kolovoz, iznos nepodmirenih naloga za plaćanje porastao za 2,2 posto, a broj insolventnih obrtnika veći je 1,6 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan prošle godine, iznos nepodmirenih naloga fizičkih osoba u istom je mjesecu ove godine bio veći za 21,6 posto ili za 844 milijuna kuna.

Broj insolventnih fizičkih osoba pak veći je za njih četiri tisuće ili 13,3 posto, a broj zaposlenih kod insolventnih obrtnika u rujnu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bio je veći za 43 posto ili za više od sedam tisuća osoba .

I nadalje u strukturi nepodmirenih obveza dominiraju četiri djelatnosti - trgovina sa udjelom od 36,1 posto, prerađivačka industrija 22,2 posto, građevinarstvo 14,2 posto i poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge s udjelom od 10,6 posto.

Koliki su teret za gospodarstvo i društvo u cjelini nepodmirene obveze, kako navode analitičari Centra za makroekonomske analize HGK, govori podatak da je krajem prosinca 1999. godine kod pravnih osoba zabilježen rekordan iznos nepodmirenih obveza u iznosu od 26,6 milijardi kuna, a da nije bilo otpisa nepodmirenih obveza u srpnju prošle godine (oko 3,5 milijarde kuna) danas bi iznos nepodmirenih obveza pravnih osoba iznosio oko 22,8 milijardi kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi