JOŠ 1.808 BLOKIRANIH TVRTKI

Neplaćenih računa gotovo 40 milijardi kuna

19.07.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Vrijednost dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje i dalje raste, u svibnju je povećana za još 808 milijuna kuna pa ukupni prijavljeni nepodmireni nalozi za plaćanje iznose rekordnih 39,9 milijarde kuna, podaci su Financijske agencije koje Hrvatska gospodarska komora prenosi u svojoj publikaciji 'Gospodarska kretanja'

Analitičari Centra za makroekonomske analize HGK napominju kako je rekordan bio i broj nelikvidnih/insolventnih poslovnih subjekata u svibnju, njih ukupno 84.692. U odnosu na mjesec prije to je porast za 2,2 posto ili za novih 1.808 subjekata. To znači da neprestano novi subjekti ulaze u blokadu, dok malo koji iz nje izlazi, navode analitičari HGK.

Po ocjeni analitičara Centra za makroekonomske analize HGK, alarmantna je činjenica kako se samo u posljednje dvije godine iznos neizvršenih osnova za plaćanje gotovo udvostručio (za čak 18,7 milijardi kuna) te trenutno doseže 80 posto transakcijskog novca u sustavu.

U istom razdoblju se broj blokiranih poslovnih subjekata, znači onih koji ne isplaćuju plaće, poreze niti doprinose, povećao za čak 28 tisuća.

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na svibanj 2010. broj insolventnih subjekata - pravnih i fizičkih osoba odnosno obrtnika u ovogodišnjem je svibnju bio veći za njih 23,6 posto ili 16,2 tisuće.

Istodobno je iznos prijavljenih nepodmirenih naloga za plaćanje povećan za 32,9 posto ili za gotovo 9,9 milijardi kuna, sa nešto više od 30 milijardi kuna u svibnju prošle na 39,9 milijardi kuna u svibnju ove godine, zaključuju analitičari HGK.