ANALITIČARI O UGROŽENOM REJTINGU

Nemoguće da je cijeli svijet u krivu, a Šuker u pravu

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 11:26
  • Objavljeno 09.11.2010 u 11:13
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: tportal.hr / Autor: Saša Ćetković

Ocjenu bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), koja je korigirala trend rejtinga Hrvatske zbog 'političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade', Ministarstvo financija smatra površnom i neutemeljenom, pa smo za procjenu Šukerove reakcije i mogućnost sniženja rejtinga zamolili ekonomske analitičare

Šuker voli polemizirati sa svjetskim institucijama

'Šuker je, samo da podsjetim, već polemizirao sa Svjetskom bankom, s Doing Businessom (op. a. - izvještaji Svjetske banke o uvjetima poslovanja) i s World Economic Forumom. Možda se može ponekad potkrasti pogreška, ali zauzeti stav da kad god se objave neke ljestvice ili polemizirati o rejtingu, to nije ozbiljno. Nemoguće da je cijeli svijet u krivu, a Šuker u pravu', komentirao je za tportal makroekonomist Ante Babić

Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke, upozorava, slično jučerašnjem priopćenju Ministarstva financija, kako su tri najrelevantnije agencije koje procjenjuju stupanj rizičnosti pojedine zemlje, a samim tim i cijenu (re)financiranja u inozemstvu, su Fitch, Moody's, Standard & Poor.

Istovremeno, najznačajnija procjena o dugoročnom zaduživanju u stranoj valuti nije se za Hrvatsku mijenjala dulji niz godina. Čak i tijekom eskalacije krize rejting Hrvatske zabilježio je osjetno manji pad, i to zahvaljujući visokoj stabilnosti bankovnog sustava i stabilnom tečaju.

'D&B nije mijenjao rejting nego izgled, i to prvenstveno zbog činjenice da se reforme ne provode, a i mogućnosti vladajuće koalicije za provedbu reformi su dosta smanjenje. Ovaj potez možemo razmatrati i kao reakciju na rastući proračunski deficit, odnosno nemogućnost implementiranja reformi i smanjenja javne potrošnje kroz rebalans proračuna u 2010. godini, ali i nepovoljne izglede za iduću godinu', komentirao je Zdeslav Šantić za tportal.

Rejting bi ugrozilo odgađanje ulaska u EU

Analitičar Splitske banke podsjeća kako se Hrvatska nalazi u svojevrsnom vakuumu, gdje se zbog nadolazećih parlamentarnih izbora nužne, ali javnosti nepopularne, mjere odgađaju. Naglašava kako strateški ciljevi relevantnih političkih opcija, poput ulaska u EU, ne odudaraju. 'Kada govorimo o mjerama gospodarske politike, prostor za djelovanje dosta je sužen. Tako, bez obzira na političku opciju, naglasak mora biti na fiskalnoj konsolidaciji te mjerama usmjerenima prema rastu konkurentnosti. Ipak, moram naglasit da bi, u slučaju eventualnog odgađanja završetka pregovora s EU, kreditni rejting Hrvatske bio vjerojatno ugrožen', zaključio je Šantić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi