NEZADOVOLJAN OCJENOM

Šuker: argumentacija D&B površna i neutemeljena

08.11.2010 u 19:41

Bionic
Reading

Ministarstvo financija ocijenilo je danas 'površnom i neutemeljenom' argumentaciju bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), koja u svojoj najnovijoj publikaciji korekciju trenda rejtinga Hrvatske iz 'rastućeg' u 'padajući', u najvećoj mjeri obrazlaže kao posljedicu 'političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade'

'Spomenutu argumentaciju ocjenjujemo površnom i neutemeljenom', navodi Ministarstvo financija koje je na svojim internet stranicama objavilo kratki osvrt u vezi najnovije publikacije D&B.

Iz resora financija pritom podsjećaju da je D&B međunarodna bonitetna kuća specijalizirana u procjeni prekograničnih rizika poslovanja s naglaskom na rizičnosti naplate izvoznih potraživanja, te repatrijacije investicijske dobiti.

'D&B nije relevantna, niti referentna bonitetna kuća za procjenu rizičnosti ulaganja u državne vrijednosne papire i/ili zajmove, za što su specijalizirane rejting agencije (Standard & Poor's, Moody's, Fitch Ratings i R & I)', navode iz Ministarstva.

Bonitetna kuća D&B u svojoj najnovijoj publikaciji 'International Risk And Payment Review', kojom usporedno obuhvaća procjene predmetnih rizika u 132 zemlje, nije promijenio svoju rejting ocjenu poslovanja u Hrvatskoj (DB 3d - koja označava 'blagi rizik poslovanja'), nego je korigirao procjenu trenda kretanja spomenute ocjene iz 'rastućeg' u 'padajući'.

Tu je korekciju trenda D&B u najvećoj mjeri obrazložio kao posljedicu 'političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade'.

Ocjenjujući tu argumentaciju 'površnom i neutemeljenom', iz Ministarstva financija podsjećaju kako se ukupna bonitetna ocjena po kriterijima D&B derivira iz procjene osnovne 4 kategorije rizika - politički rizici (unutrašnja i vanjska sigurnost, politička konzistentnost); komercijalni rizici (transparentnost zakonodavstva, učinkovitost sudstva); makroekonomski rizici (inflacija, fiskalni deficit, monetarni agregati); te eksterni rizici (trgovinska bilanca, inozemne rezerve, vanjski dug).

'Dakle, u kategoriji političkih rizika 'popularnost ili nepopularnost Vlade', sve kad bi ocjena bila i točna, nije relevantno mjerilo povezanih rizika, već je to konzistentnost Vladinih politika, koja se u ovom političkom segmentu očituje u postignutom napretku u dovršenju pristupnih pregovora s EU, te unapređenju regionalnih vanjsko-političkih odnosa', zaključuje Ministarstvo financija u osvrtu na najnoviju publikaciju D&B.