POREZNE IZMJENE

Nema više poreznih olakšica za punice, bake i bivše supružnike ako se ne mislite brinuti o njima

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 08.01.2018 10:30
  • Objavljeno 08.09.2017 u 20:10
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane

Od početka 2018. godine sužava se krug osoba za čije uzdržavanje porezni obveznici mogu automatski koristiti poreznu olakšicu. U kategoriju uzdržavanih članova više ne ulaze unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe te svekri i svekrve, osim ako porezni obveznik nije imenovan njihovim skrbnikom

Poreznom reformom ministra financija Zdravka Marića osnovni osobni porezni odbitak povećan je na 3.800 kuna, a za svakog odraslog uzdržavanog člana građani imaju pravo na 1.750 kuna dodatnog poreznog odbitka, uz uvjet da njihovi godišnji oporezivi primici ne prelaze svotu od 15.000 kuna.

Prema ranijem zakonskom rješenju, osim djece, u kategoriju uzdržavanih članova uže obitelji ulazile su osobe koje se teško mogu smatrati članovima uže obitelji. Tako ste kao uzdržavanog člana, primjerice, mogli prijaviti roditelje bračnog druga ili bivše bračne i izvanbračne drugove.

 

  • +9
  • +6

Početkom veljače ministar Marić donio je paket novih poreznih zakona

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Također, uzdržavani članovi mogli su biti svi potomci u izravnoj liniji pa su, primjerice, bake i djedovi mogli prijaviti unučad kao uzdržavane članove.

Od 1. siječnja 2018. godine stupa na snagu odredba kojom se uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju bračni drug, roditelji i djeca poreznog obveznika te punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.

Dakle znatno je sužen krug osoba koje možete prijaviti kao uzdržavane članove i koristiti poreznu olakšicu. Međutim to ne znači da je potpuno ukinuta ta mogućnost.

Za sve odrasle uzdržavane članove kućanstva građani će i dalje moći ostvariti poreznu olakšicu, ali da bi to učinili, morat će dobiti zakonsko skrbništvo nad tom osobom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!