SJEDNICA VLADE

Nema prodaje ni zamjene dionica Ine

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.12.2008 15:36
  • Objavljeno 24.12.2008 u 12:43
benzin, ina, gorivo

benzin, ina, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

Između Ine i Mola napravit će se novi međudioničarski ugovor, najavljeno je sa sjednice Vlade održane u srijedu (24. prosinac)

Država, kažu u Sanaderovu kabinetu, zbog energetske neovisnosti zemlje, neće prodavati ni mijenjati svoje dionice. Podsjetimo, u vlasničkom paketu Mol ima 47,16 posto, a država 44,85 posto. Ako Mol odluči prodavati svoje dionice, pravo prvootkupa ima Ina. Zbog energetske neovisnosti ići će se i na izdvajanje plinskog sustava iz Ine

'Potrebe Republike Hrvatske za plinom u 2008. su bile 3,2 milijarde kubičnih metara, od čega 40 posto nabavljamo uvozom od Gazproma, a 60 posto dobivamo iz domaćih bušotina', rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Kako izvještava Jutarnji.hr, Polančec je sjednici Vlade izvijestio kako teku pregovori s MOL-om oko Ine. Do sada je, kako je rekao, dogovoren ustroj novog Nadzornog odbora (NO) i Uprave Ine kao i način odlučivanja. Novi NO Ine trebao bi imati devet članova od čega pet daje MOL, tri hrvatska Vlada, a jedan je predstavnik zaposlenih. Predsjednika NO-a daje hrvatska Vlada, a potpredsjednika MOL.

Nova Uprava trebala bi imati šest članova - tri daje hrvatska strana, a tri Mađari. Predsjednika Uprave daju Mađari. U Vladi tvrde da se u ovoj fazi nije razgovaralo o kadrovima pa ni o sudbini Tomislava Dragičevića, sadašnjeg predsjednika Uprave Ine. Na pitanje hoće li Tomislav Dragičević ostati na čelu Ine ako Mađari daju budućeg predsjednika Uprave u Vladi objašnjavaju da to ne znači da novi čelnik Uprave mora biti Mađar.

Polančec je objasnio da je s MOL-om također dogovoreno da u slučaju da ikada dođe do toga da netko drugi u MOL-u postane većinski vlasnik u tom slučaju Hrvatska ima pravo reotkupa dionica Ine. Također, ako MOL odluči prodati dionice Ine dogovoreno je da Hrvatska ima pravo prvokupa.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!