PODACI FINE

Nelikvidnost krajem veljače 27,6 mlrd kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2010 11:24
  • Objavljeno 14.04.2010 u 11:20
kuna, kune

kuna, kune

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Ukupno neplaćene obveze pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj su krajem veljače ove godine iznosile 27,6 milijardi kuna, što je za 0,9 posto ili za 238 milijuna kuna više u odnosu na siječanj, a na godišnjoj razini, prema veljači 2009. godine, ukupne dospjele nepodmirene obveze veće su za 45,2 posto ili za 8,6 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije

Te se obveze se odnose na 65.257 subjekata koji zapošljavaju oko 67.000 radnika. Pritom su nepodmirene dospjele obveze pravnih osoba krajem veljače iznosile 22,4 milijarde kuna, a fizičkih osoba 5,2 milijarde kuna.

Početkom ove godine rast nepodmirenih obveza, koji je prisutan već godinu i pol, ipak je nešto usporen, što nakon podataka za siječanj pokazuju i oni za veljaču.

Krajem veljače ove godine ukupno je registrirano 27.847 insolventnih pravnih osoba koje zapošljavaju 43.273 radnika, a njihove ukupne nepodmirene obveze iznose 22,4 milijarde kuna, što je za 177,4 milijuna kuna veći iznos nego u prethodnom mjesecu.

Broj insolventnih pravnih osoba u odnosu na mjesec prije veći je za 504 tvrtke, dok je broj zaposlenih u insolventim poduzećima manji za nešto više od tisuću.

U veljači je tako nastavljen očekivani trend rasta broja insolventnih pravnih osoba i nepodmirenih obveza, no uz nešto sporiju dinamiku rasta u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, a i broj zaposlenih je u tim subjektima manji već drugi mjesec za redom, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

No, unatoč sporije dinamike rasta početkom ove godine iznos nepodmirenih obveza pravnih osoba u veljači je na godišnjoj razini bio veći za 50,5 posto ili za 7,5 milijardi kuna, u odnosu na isto razdoblje 2009.

Istodobno je broj insolventnih pravnih osoba krajem veljače ove godine bio za 32,5 posto ili za 6,8 tisuća veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a broj zaposlenih veći je za 10,3 tisuće ili za 31,3 posto.

Kod fizičkih osoba (obrtnika) pak zabilježen je rast sva tri pokazatelja i u odnosu na prethodni mjesec kao i na godišnjoj razini.

Krajem veljače 37.410 insolventnih obrtnika sa 23.698 zaposlenih imali su nepodmirene naloge za plaćanje u ukupnom iznosu od 5,2 milijarde kuna, što je za 61 milijun kuna više nego u siječnju.

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na veljaču prošle godine, iznos nepodmirenih obveza fizičkih osoba veći je za 26,2 posto ili za 1,1 milijardu kuna.

Broj insolventnih fizičkih osoba na godišnjoj je razini porastao za 16 posto ili za njih 5,1 tisuću, a broj zaposlenih kod insolventnih obrtnika krajem veljače ove godine bio je za 3,6 tisuća ili za 17,8 posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Analizirajući nepodmirene obveze prema ročnosti analitičari Centra za makroekonomske analize HGK navode da se može zaključiti da se nepodmirene obveze ne rješavaju već prebacuju iz jednog razdoblja u drugo razdoblje.

Napominju da su u veljači nepodmirene obveze za poreze i doprinose kod pravnih osoba bile veće za 0,7 posto u odnosu na siječanj te ukupno iznose oko 11 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini rast od 44,2 posto.

Kod nepodmirenih obveza po djelatnostima dominiraju tri djelatnosti - trgovina, prerađivačka industrija i građevinarstva, na koje se odnosi oko 16 milijardi kuna ili 71,4 posto. Pritom je udio trgovine iznosio 34,7 posto, prerađivačke industrije 19,6 posto i građevinarstva 17,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi