LALOVAC NA IZVOZNICIMA

'Neka i banke snose dio rizika!'

15.10.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Izvoznici vjeruju da je moguć ozbiljniji rast izvoza unatoč recesiji u Hrvatskoj i EU-u, ali je za to potrebna ozbiljna podrška financijskog sektora, rečeno je na danas održanom poslovnom skupu Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2015. u organizaciji Hrvatskih izvoznika

U početnom izlaganju, čelni čovjek izvoznika Darinko Bago demantirao je dvoznamenkastu brojku Zavoda za statistiku o rastu izvoza, rekavši da je stvarni rast tri do četiri posto, a uzrok je, između ostalog, i promjena metodologije izračuna.

'Izostanak rasta zemalja s kojima Hrvatska trguje, kao i napuštanje tržišta CEFTA-e nakon ulaska u EU utjecali su na hrvatski realni BDP', kazao je Boris Cota, predsjednik Savjeta za gospodarstvo predsjednika RH.

'Izvoz usluga na čelu s turizmom posljednjih 13 godina ima bolje rezultate od izvoza roba', dodao je Cota.

'Ekonomska složenost može biti pokretač blagostanja. U slučaju slabije složenosti, potrebna je značajnija uloga vlade', istaknuo je Cota.

'Hrvatska sama ipak ne može puno učiniti po pitanju izvoza bez pomoći EU-a', zaključio je Cota.

'Imamo nekonkurentan sustav oporezivanja rada. Možda to izgleda u knjigama destimulativno za izvoznike, mislim da tako ipak dižemo konkurentnost i da je to dobar smjer izvoznicima', kazao je ministar financija Boris Lalovac

'Konkurentnost države može se povećati kroz konkurentnost rada', rekao je Lalovac i dodao kako i 2015. treba nastaviti rasterećenje bruto cijene rada i možda potpuno ukinuti stopu od 40 posto.

'U Hrvatskoj ima novca, ali ne dolazi do privrednika. Imamo dobar bankarski sektor, što je dobro s obzirom na okruženje, ali svi živimo ispod toga: kućanstvo, privreda, država', istaknuo je Lalovac.

'Dio rizika moraju snositi sve poslovne banke, ne smije sve pasti na leđa HBOR-a. To je ona hrabrost koju očekujemo od svih institucija u državi', kazao je Lalovac.

Lalovac je dodao kako traže nove instrumente za privredu te je istaknuo equity fondove kao novi program na kojem inzistira.

'To je konkurentnost američkog sustava u odnosu na europsku', naglasio je Lalovac.