MINISTAR O STRATEGIJI TURIZMA

'Neću prihvatiti još jedan 'štos papira''

10.04.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Dovršetak izrade Strategije razvoja hrvatskog turizma, dokumenta o budućnosti hrvatskog turizma za narednih 20 godina, očekuje se početkom rujna, kazao je danas u Poreču ministar turizma Veljko Ostojić

Tijekom radnog posjeta Istri, ministar turizma Veljko Ostojić obišao je porečki hotel Parentium koji, s ukupnim ulaganjem u visini od 22 milijuna eura, predstavlja najznačajniju ovogodišnju investiciju u hrvatskom turizmu. Riječ je o projektu temeljite obnove jednog od najstarijih porečkih hotela, a čije se otvorenje očekuje u srpnju. Novoobnovljeni hotel turističke tvrtke Lagune Poreč u budućem poslovanju će biti precizno tržišno pozicioniran kao hotel namijenjen za parove, što će, kako je istaknuo ministar Ostojić, otvoriti novu stranicu hotelske povijesti u Hrvatskoj.

IDS-ov ministar Veljko Ostojić se u Poreču susreo s istarskim turističkim djelatnicima i gospodarstvenicima, nakon čega je posjetio i nedavno otvorenu regionalnu vinoteku. Susret s dojučerašnjim kolegama iz istarskih turističkih tvrtki, prema ministrovim riječima, protekao je u ugodnom razgovoru. Naime, prisustvovao je sjednici Turističkog vijeća TZ Istarske županije, na kojoj se razgovaralo o tijeku turističke godine i izazovima koji predstoje, ali i o programima resornog ministarstva te najavljenim zakonskim izmjenama.

Kako je najavio, 2012. godina biti će izazovna, ali zacrtani cilj da se ponovi fizički rezultat iz 2011. godine s nešto boljim financijskim rezultatom, ostvariv je. 'Nitko u ovom trenutku ne može reći koliki će biti ukupni primici od turizma, ali imajući u vidu da je prošle godine bilo ostvareno 6,7 milijardi eura, naš cilj je da se približimo brojci od sedam milijardi. Mislim da bi to bio značajan pokazatelj snage sektora i značajan doprinos nacionalnoj ekonomiji', kazao je ministar Ostojić, odgovorivši ujedno novinarima kako se udio Istre u turističkim prihodima kreće između 30 posto i jedne trećine.

'Imajući u vidu strukturu smještajnih kapaciteta, Istra uvijek malo više participira financijski nego što je to po broju noćenja, ali raduje isto tako da i ostali krajevi Hrvatske iz godine u godinu sve više napreduju kako po kvaliteti ponude, a naravno i po prihodima jer, u konačnici, ova djelatnost se i radi zbog prihoda', izjavio je ministar.

'Neovisno što je turistički sektor još do nedavno po konsolidiranim podacima bio u gubitku, ja sam optimist', kazao je, pojasnivši da Vlada nizom odluka koje imaju za cilj poboljšanje makroekonomskog okvira poslovanja turističkog sektora nastoji potaknuti novi investicijski ciklus. Kako je istaknuo, 1. siječnja 2013. godine, kada na snagu stupa diferencirana stopa PDV-a, povijesni je trenutak za turistički sektor, a također bi i Zakon o turističkom zemljištu, što se tiče kampova, trebao dovesti nove investicije. 'Na tome intenzivno radimo i vjerujem da ćemo tijekom ove godine i taj posao završiti, i to na zadovoljstvo kako vlasnika zemljišta, u kampovima države, a u turističkim naseljima lokalne samouprave, tako i investitora', kazao je ministar u Poreču, napomenuvši kako se dovršetak izrade Strategije razvoja hrvatskog turizma očekuje početkom rujna.

'Očekujem s jedne strane strateški dokument o budućnosti hrvatskog turizma za narednih 20 godina, ali isto tako i operativni program jer neću prihvatiti dokument koji će biti, da tako kažem, još jedan 'štos papira'. Ona mora postići osnovni cilj, a to je da počnemo s konkretnim mjerama kako bi se ti ciljevi do 2020. realizirali', odlučno je najavio IDS-ov ministar što očekuje od buduće Strategije hrvatskog turizma.

Nakon Poreča, ministar Ostojić posjetio je tijekom poslijepodneva u Puli i Arenaturistov objekt Punta Verudelu koji uskoro dobiva brand Park Plaza te je, s obzirom na veličinu ulaganja od 19 milijuna eura, druga značajna ovogodišnja investicija u hrvatskom turizmu.