SINDIKATI ZA IZMJENU ZAKONA

Ne uplaćuju se doprinosi, država nemoćna

kune

kune

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ne bude li pomaka, sindikati će tražiti izmjenu zakona po kojoj bi radnicima bila isplaćena bruto plaća, a oni bi sami uplaćivali doprinos

Država ne poduzima ništa kako bi se popravio status radnika u trgovini pa Sindikat radnika Hrvatske priprema Vladi set radikalnih zahtjeva. Jedan od njih je, rekla je za Business.hr predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić, da se poslodavce obveže da radnicima ubuduće daju bruto, a ne neto iznos plaće te da sami uplaćuju doprinose.

Mišeljić tumači da je kriza teško pogodila trgovinu, a još teže radnike u toj branši. 'Vratila se praksa dijela poslodavaca da radnicima ne uplaćuju doprinose, da radnici rade više nego je zakonom propisano i za to ne dobivaju plaću, a spornim mišljenjem Ureda za rad i tržište rada sindikatu je sužena mogućnost da organizira štrajk', kaže Mišeljić.

Zbog takvog nepoštovanja zakona, kaže, svoje će zahtjeve za poboljšanje statusa 211.694 radnika u trgovini uputiti preko Saveza samostalnih sindikata. Prema Državnom zavodu za statistiku dnevno otkaz dobiva više od 40 trgovaca. Samo lani posao je izgubilo njih više od 14.500, a tri puta ih je više na burzi.

Mišeljić smatra da kriza ne može biti opravdanje za nepoštovanje zakona, piše Business.hr, te da Vlada mora dati podatke o ukupnom dugovanju za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao i pojedinačno za svaku tvrtku te pojašnjenje zašto naplata nije izvršena prisilnim putem.

'Naplatu bi trebala raditi Porezna uprava, a ne radi. Ako se ne postigne dogovor o poštivanju zakona, pokrenut ćemo inicijativu za njihovom izmjenom po kojoj bi radnicima bila isplaćena bruto plaća, a oni bi sami uplaćivali doprinose', pojašnjava Mišeljić.

Nastavlja da se u trgovini često ne poštuje ni Zakon o blagdanima i neradnim danima, čime se radnike u branši, koja poslovično radi i nedjeljom i blagdanima, diskriminira. 'Tražit ćemo da se taj zakon ili stavi izvan snage pa će svi koji rade biti u istom položaju, ili da se doradi sa sankcijama za njegovo kršenje i utvrdi tijelo za nadzor', kaže Mišeljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!