odgovorili i rusi

Ne razumijete kako je Ante Ramljak izbacio Sberbank iz Agrokora? Pročitajte ovo

09.11.2017 u 18:23

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je objavio da vjerovnici od koncerna potražuju 41 milijardu kuna. Njegov tim uspio je osporiti nešto više od 16 milijardi kuna potraživanja, od čega 7,4 milijarde kuna otpada na potraživanja najvećeg vjerovnika - ruskog Sberbanka

Ruse je, kaže Ramljak, na vrijeme obavijestio da su im osporena sva potraživanja u Agrokoru i pozvao ih da pronađu kompromis kako bi se najveća ruska banka vratila u pregovore oko nagodbe kojom će završiti izvanredna uprava. 

Da stvar bude povoljnija po Ramljaka, nadležni sud u Londonu u četvrtak je priznao lex Agrokor, što znači da će svi postupci pokrenuti protiv Agrokora u Velikoj Britaniji biti prebačeni na hrvatske sudove.

Rusi od početka ne priznaju lex Agrokor i izvanrednu upravu, zbog čega su u Londonu pokrenuli arbitražu kojom su pokušali naplatiti svoja potraživanja u Hrvatskoj. Ta je arbitraža bila ključna za osporavanje njihovih potraživanja jer je Ramljakov pravni tim primijetio da se Sberbank već pokušava naplatiti u Londonu, zbog čega nema osnove da ista potraživanja pokušavaju naplatiti dva puta. 

Krajnje jednostavno: potraživanje se može prijaviti samo jedanput, zbog čega su u Agrokoru odbacili tražbine svih vjerovnika koji su se ovrhama, tužbama ili arbitražama pokušali naplatiti izvan Hrvatske. 

  • +4
Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dodatan udarac za Sberbank je britansko priznanje lex Agrokora koje će usporiti, ako ne i zaustaviti, arbitražu i sve eventualne podignute tužbe u Ujedinjenom Kraljevstvu prebaciti na sudove u Hrvatskoj. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja i pred sudovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

'Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti', rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos. 

  • +9
Konferencija za medije Agrokora o prijavi tražbina Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Sberbank se još nije žalio na Ramljakovu odbijenicu, ali on očekuje da će se to uskoro dogoditi. Isto tako, osporavanje 7,4 milijardi kuna ruskog duga ne znači da će oni ostati bez novca - dobit će iznos koji će biti dogovoren nagodbom vjerovnika ovisno o tome u kojoj će vjerovničkoj skupini biti, ali neće imati pravo pregovarati u samom procesu. 

Da će se ruska banka žaliti potvrdili su za tportal kratkim odgovorom. 'Sberbank će se žaliti na tu odluku', bilo je sve što su iz Sberbanka rekli na tu temu.

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Banci je i ponuđeno da sudjeluje u roll-up kreditiranju, no oni su odustali od tog angažmana. S druge strane druga ruska banka, VTB, sudjelovala je u kreditiranju Agrokora, što znači da će sudjelovati i u izradi nagodbe. Taj moment Ramljak je iskoristio na konferenciji za medije da 'demistificira' Sberbank, poručivši kako s njima ima odnos kakav imaju bilo koje dvije druge korporacije i nema govora o tome da iza Sberbanka stoji ruska država ili pak da iza fonda Knighthead stoji Amerika. 

'Sberbank je jedan od vjerovnika. Zašto od njih radite monstruma? Oni imaju 18 posto ukupnih potraživanja, ali ne mogu zaustaviti nagodbu', rekao je Ramljak. 

'Komunikacija stalno postoji. Nakon svega ovoga što se događalo mi smo pružali ruku. Nijedan potez prema njima nismo napravili, nijedan agresivan potez, samo smo se branili u cijelom postupku. Mislim da postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis i da se dogovorimo. Svi bismo bili najsretniji da najveći vjerovnik pristupi ovom postupku, da sjednemo za stol i postignemo nagodbu. Kad kažem svi, mislim na druge kreditore. Da svi rade zajedno i da pokušaju uvjeriti Sberbank da bi za sve bilo najbolje da sjednemo za stol. Postoji naznaka s njihove stane da su spremni za razgovor i kompromis, ali pričekajmo nekoliko tjedana', rekao je Ramljak u četvrtak. 

 

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL