MUJO SELIMOVIĆ TVRDI

'Ne prodajem Business.hr Andriji Keviću'

Mujo Selimović

Mujo Selimović

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nakon što se kao predsjednica uprave u Business.hr-u, poslovnim dnevnim novinama, pojavila Natalia Radovčić, suradnica kontroverznog poduzetnika Andrije Kevića, koja je zajedno s njim pod istragom šibenskog tužiteljstva zbog malverzacija u Hotelima Vodice, pokrenule su se spekulacije da je to znak Kevićevog ulaska u medijski biznis

Budući da je za novu predsjednicu uprave Business.hr-a nedavno postavljena Natalia Radovčić, bliska suradnica šibenskog poduzetnika Andrije Kevića i donedavna direktorica Hotela Vodice, pretpostavlja se da bi kontroverzni šibenski poduzetnik mogao postati novi vlasnik ovih novina. Nataliju Radovčić i Kevića sumnjiči se za financijske malverzacije: njih dvoje predmet su kriminalističke istrage zbog sumnje da su kao odgovorne osobe poduzeća Hoteli Vodice protupravno ostvarili imovinsku korist od 3,9 milijuna eura.

Pixsell

Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Andrija Kević: Radovčićka se zasitila hotelijerstva

No odluka o tome hoće li biti podignuta optužnica još je nepoznata, jer je njihov predmet dva puta vraćan na dopunu, najvjerojatnije se traže dodatni dokumenti ili svjedoci. 'Istraga o tom slučaju u Hotelima Vodice dovršena je 2. lipnja 2010. i dostavljena županijskom odvjetništvu koje spis vraća 13. srpnja na dopunu istrage, što je napravljeno i vraćeno 7. rujna na odluku, ali državno odvjetništvo je opet zatražilo dopunu 16. studenog', kazao je za tportal sudac Branko Ivić, glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku. Kada se spis ponovo dopuni, državno odvjetništvo će odlučiti hoće li podići optužnicu, ponovo tražiti dopunu ili odustati od kaznenog progona.

Andrija Kević za Poslovni je dnevnik kazao da još nije kupio Business.hr; tvrdi da za sada o tome nije pregovarao s Mujom Selimovićem, ali i znakovito dodao da će o Business.hr-u moći razgovarati nakon Nove godine. A činjenicu da je Radovčić, donedavna direktorica njegova hotela, preuzela upravu novina s kojima on navodno nema nikakve veze, Kević je prilično neuvjerljivo objasnio tvrdnjom da se ona 'pomalo zasitila hotelijerstva i Vodica, pa je novi poslovni izazov odlučila pronaći u Zagrebu'. Mujo Selimović, koji je Business.hr preuzeo od švedskog Bonniera, za tportal demantirao je prodaju: 'Nije točna spekulacija o prodaji, spekuliralo se da se prodaje Business.hr od Todorića pa na dalje, nema ništa od toga.' No imenovanje Kevićeve suradnice novom predsjednicom uprave nije komentirao.

Možda se Kević odlučio upustiti u medijski biznis nezadovoljan dosadašnjim medijskim tretmanom, jer se jednom prilikom požalio da ga 'mediji tretiraju kao kriminalca', a on je u Hrvatsku uložio 12 milijuna eura vlastitog novca. A Kevića su svakako mogli smetati izvještaji o nekoliko njegovih afera, od kojih je najveća ova s Radovčić, u kojoj ih sumnjiče da su prebacili novac iz Hotela Vodice u vlastitu off-shore tvrtku, sve pod izlikom da kupuju dionice jedne belgijske kompanije. Drugi je skandal bio kada su mu britanske vlasti blokirale bankarsku uplatu, također zbog sumnje u pranje novca. Kević je tvrdio da ga je pri transakciji prevario poslovni partner. Njegovo se ime spominjalo i u privatizacijskoj aferi Mesopromet, iz devedesetih, no i tada se izvukao 'neozlijeđen'.

Premda Kević u medijima nastupa kao vlasnik Hotel Vodice, stvarno vlasništvo skriveno je iza off-shore kompanije i o njemu se može samo nagađati. Naime, u Hotelima Vodice vlasnički udio od 87 posto ima tvrtka Modro more, čiji je osnivač off -shore kompanija Mango Investment iz Belizea, a po četiri posto imaju HFP i Jadranska banka. Zanimljivo je da je nakon skandalozne dokapitalizacije šibenske Jadranske banke najveći pojedinačni udio u njoj također drži Mango Investment. U nadzornom odboru Hotela Vodice je, uz Andriju Kevića, i menadžer Vladimir Šelebaj Sellier, a donedavno je u tom tijelu sjedio i HTV-ov urednik Đuro Tomljenović.

Andrija Kević slovi kao čovjek blizak Anti Markovu, direktoru Janafa i utjecajnom šibenskom političaru iz redova HSS-a, s čijom je suprugom šibenski poduzetnik nekad imao zajedničku tvrtku. Veže ga i prijateljstvo s Ivom Pukanićem, koje je bilo očito vrlo blisko, jer je nakon njegove smrti neko vrijeme bio upisan kao osnivač dvaju tvrtki ubijenog novinara: Plaga projekta i Mansita. Plaga projekt ima udio u tvrtki Ekran, koja je suvlasnik NCL Media grupe, a tvrtka Mansito drži Pukanićevu vrijednu nekretninu, odnosno kuću na zagrebačkom Ribnjaku. S obzirom na te kontakte i kratkotrajnu prisutnost u NCL grupi, eventualno preuzimanje Business.hr-a ne bi bio njegov prvi izlet u medijski biznis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!