GRČKI FINANCIJSKI STRUČNJAK:

'Ne mogu zamisliti Hrvate da ruše i pale'

23.11.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Ako nastavimo ovim putem, prijeti nam brzo urušavanje stopa rasta, povećanje rizičnosti zemlje i ulazak u negativnu spiralu, upozorio je Franjo Luković predsjednik Uprave Zagrebačke banke na konferenciji 'Dužnička kriza u Europi i posljedice po Hrvatsku' održanoj danas u organizaciji magazina Banka i Zaklade Fridrich Ebert

Nužna je snažna fiskalna konsolidacija - smanjenje troškova javne uprave, zdravstva, mirovina i socijalne skrbi – uz nove investicije i privatizaciju da se izvučemo iz ponora, poručio je Luković.

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako to neće biti lako provesti, ali da alternative nema.

'Fiskalna konsolidacija već kasni, više vremena nemamo. Kriza u EU ima i reperkusije po Hrvatsku. Ne omogućava financiranje visokih deficita, jer što je veći deficit, veći je rizik pada kreditnog rejtinga', rekao je Vujčić dodajući da će buduća Vlada morati pokrenuti i strukturalne reforme

Uz fiskalnu konsolidaciju, objasnio je, to će poslati ohrabrujuću poruku tržištima, kreditnim agencijama i investitorima da je Hrvatska ozbiljna zemlja u koju će se isplatiti ulagati kad uđemo u EU.

Na pitanje hoće li rezanje javne potrošnje, mirovina i socijalnih beneficija, dovesti do štrajkova i nemira u Hrvatskoj poput onih u Grčkoj, Luković je odgovorio da je tu odgovornost na liderima.

'Ako uspiju objasniti ljudima da su druga rješenja lošija, bit će manje razloga za nezadovoljstvo građana', rekao je Luković.

Vujčić je ukazao da se snažna fiskalna konsolidacija već provodi u Portugalu, Irskoj, baltičkim zemljama i da tamo nije bilo nemira te da će to biti test za 'hrvatsku kulturu'.

Grčki financijski stručnjak Georgios Chatzigiagkou dodao je kako on ne može zamisliti hrvatske građane kako 'ruše i pale'. Naglasio je da je za reforme potrebna jaka vlada koja će pripremiti građane za bolne rezove.