UZBUNA U SPLITU

Ne dirajte škverove, doći će vam Grčka!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 22.07.2010 14:28
  • Objavljeno 22.07.2010 u 12:19
Željko Kerum koluta očima

Željko Kerum koluta očima

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkić

Salve negodovanja na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća izazvao je državni tajnik Ruđer Friganović, koji je kazao da je privatizacija brodogradilišta jedini mogući model za budućnost. 'Manje krasti!', replicirali su mu sindikalisti

Nakon što je povjerenstvo za praćenje privatizacije Brodosplita većinom glasova odbilo ponudu samoborskog DIV-a organizirana je izvanredna sjednica Gradskog vijeća na koju su pozvani svi saborski zastupnici iz grada, sindikalisti, uprava splitskog škvera i stručnjaci sa Sveučilišta. Poziv je upućen i ministru gospodarstva Đuri Popijaču i šefici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgici Spevec, no grad pod Marjanom oni su ignorirali.

Dramatični tonovi čuju se na sjednici, koja još uvijek traje: gradonačelnik Željko Kerum izjasnio se protiv privatizacije brodogradilišta jer je ona 'nerealna i neopravdana', budući da u Hrvatskoj ne postoji nitko tko bi preuzeo splitski gigant.

'Ova država nije sposobna riješiti čak ni problem Dalmacijavina, a kako će škvera? U zadnjem natječaju kao kupac se pojavila neka tvrtka s par stotina zaposlenih iz Samobora: pa to je kao da nogometni klub Segesta iz Siska pokušava kupiti Real iz Madrida!', oštar je bio Kerum.

'Jasno je što stoji iza toga: netko želi kupiti brodogradilište, potrošiti 50 milijuna eura za otpremnine radnicima i ostaje mu 700 milijuna eura vrijedno zemljište uz more. Mi to nećemo dopustiti!', žestoko je reagirao splitski gradonačelnik.

Predsjednik uprave Brodosplita Srđan Kovač upoznao je prisutne sa stanjem u tvrtki: prošle godine zabilježen je gubitak od 90 milijuna kuna, od čistog poslovanja ostvarena je dobit od 31 milijun, no ukupni gubici tvrtke trenutno iznose oko 3,2 milijarde kuna. S likvidnošću zasad nema problema, ali problem su proces privatizacije zbog kojega je zabranjeno ugovaranje gradnje novih brodova i banke koje ne žele pratiti proizvodnju.

'Nemojmo se varati: nijedno brodogradilište u Europi trenutačno ne posluje pozitivno', rekao je Kovač.

Salve negodovanja Splićana izazvao je državni tajnik za gospodarstvo Ruđer Friganović, koji je priznao da država godinama nije radila ništa oko sređivanja stanja u škverovima, pa smo sada došli do 'žarišne točke vrludanja'. Sve ostale za stolom pokušao je uvjeriti da je privatizacija jedini mogući model za budućnost.

'Manje krasti!', oštro su mu replicirali sindikalisti.

'Ovo me podsjeća na 1991. godinu, kada se govorilo da država ne može biti dobar gospodar i kada je pripremana velika privatizacijska pljačka. Kako Renault ili Chrysler mogu biti uspješne državne tvrtke, a škver ne može?', zapitao se predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević optužio je Vladu da napuhuje gubitke brodogradilišta i frizira iznose koje država u njih ulaže.

'Ne zaboravimo da hrvatska brodogradnja u proračun uplaćuje 12 milijardi kuna godišnje. Stečaj ni u kojem slučaju nije dobra opcija, jer se u Splitu takvi postupci provode nezakonito. Pogledajte samo primjer Salonita', upozorio je Matijašević. Predložio je da se Brodosplitu ostavi rok do kraja godine u kojemu će izraditi suvisli program poslovanja te da mu Vlada omogući gradnju brodova za domaću flotu i iskorak na tržište složenijih i skupljih plovila.

'Ako Vlada na to ne pristane, bit će to dokaz da radi protiv interesa Splita i građana Hrvatske', izjavio je Matijašević.

Šef Katedre za brodogradnju splitskog FESB-a Roko Markovina kazao je da su kroz škverove prodefilirali mnogi koji su željeli uništiti brodogradnju, no dio njih već je iza rešetaka.

'Nije slučajan onaj grafit 'Ne dirajte škverove, doći će vam Grčka'. Ovo nije prijetnja, to je istina: kad se na noge dignu škverani, studenti i radnici, bit će svega! Ne zaboravite kako je rat u Splitu počeo!', upozorio je Markovina.

Državni tajnik Friganović više se nije oglasio...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi