KATARINA OTT:

'Ne boji li se Vlada arapskog scenarija?'

  • Autor: tportal.hr/Banka
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 15:22
  • Objavljeno 28.02.2011 u 14:21
Sukob prosvjednika i policije u Zagrebu (12)

Sukob prosvjednika i policije u Zagrebu (12)

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić i Boris Šćitar

'Nefunkcioniranje demokratskih institucija, optužbe za ekstremnu korumpiranost, visoka nezaposlenost, posebice mladih te neprovođenje neophodnih reformi sve su to brojne sličnosti između Hrvatske i arapskih zemalja', piše Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije

U svojoj novoj kolumni za Banku Ott pokušava ustanoviti zbog čega Vlada zazire od snažnijih reformi.

Tražeći odgovor na to pitanje, Ott ukazuje na istraživanje koje je pokazalo da se koliko-toliko solidne vlade, koje nisu baš na rubu gubitka vlasti, mogu slobodno upustiti čak i u vrlo agresivnu fiskalnu prilagodbu i preživjeti iduće izbore

Tamo gdje postoji dužna nestabilnost institucija, oštrije mjere vladajućih obično izazivaju nemire i nesigurnost za što su primjer južnoameričke zemlje.

Ott se zatim pita je li hrvatska Vlada stabilna, odnosno nije li već ionako na rubu gubitka vlasti pa bi mogla imati petlje i ozbiljno krenuti u reforme?

Ili se Vlada boji da je sličnija nekadašnjim južnoameričkim režimima pa bi stvarnim provođenjem reformi mogla izazvati nemire i biti svrgnuta s vlasti i bez demokratskih izbora?

Ili se boji da bi slični problemi poput onih u arapskim zemljama mogli izvesti nezaposlene i nezadovoljne na ulice? Ili djeluje stihijski, od slučaja do slučaja, pa kako bude - bude.

S čime god da Vlada kalkulira, upozorava Ott, ako ne počne što brže i što odlučnije stvarno provoditi svoj Program gospodarskog oporavka, netko će to kad-tad morati učiniti, ali uz znatno višu cijenu za hrvatske građane.

'Vlada bi, umjesto da zavarava i sebe i građane, trebala otvoreno i iskreno nastupiti prema građanima, upoznati ih s problemima, priznati vlastite propuste i slabosti te otvoreno izložiti planove i akcije kao što je to nedavno učinio američki predsjednik. Takva bi se vlada mogla nadati podršci građana u odlučnom provođenju reformi i ne bi se trebala bojati da će izaći na ulice', poručuje Ott.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi