LIPANJSKI ŠOPING

Nastavljen blag realni rast potrošnje

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.08.2011 15:18
  • Objavljeno 03.08.2011 u 15:05
trgovina dućan blagajna

trgovina dućan blagajna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Dugandzic

U lipnju je potrošnja realno porasla po istoj stopi kao i u prethodnome mjesecu, ali nešto niže od očekivanja makroekonomista

Prema podacima DZS-a, u lipnju ove godine promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, nominalno je porastao za 3,8, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine

Analitičari Raiffeisen banke ističu da je godišnja stopa rasta posljedica baznog učinka, jer je u lipnju prošle godine maloprodaja pala za 1,5 posto godišnje. Rastu trgovine na malo vjerojatno je pridonijela i potrošnja turista s obzirom na razmjerno snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu.

Međutim, iako od srpnja prošle godine, s izuzetkom ožujka ove godine, trgovina na malo konstantno bilježi realne godišnje stope rasta, o oporavku se još ne može govoriti, ocjenjuju RBA analitičari. Kao argumente za takvu ocjenu ističu da su stope rasta vrlo blage i da je pozitivnim stopama prethodilo dugo razdoblje konstantnog i razmjerno visokog pada.

Napominju i da je ponašanje potrošača determinirano kretanjima na tržištu rada, koja su, unatoč sezonskom zapošljavanju, i dalje relativno nepovoljna.

U srpnju i kolovozu očekuju nešto intenzivniji rast prometa trgovine na malo zbog očekivanog rasta broja dolazaka i noćenja turista. Na razini cijele godine prognoziraju rast potrošnje od 2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi