kineska online tržnica

Naručujete jeftine proizvode s kineske platforme Temu? Evo što sve trebate znati

29.01.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Vjerojatno ste posljednjih mjeseci na internetu naišli na oglas za online platformu za kupovinu Temu ili ste možda već naručili nešto s nje. Kinesko je to digitalno tržište te je postalo fenomen na internetu. I dok Temu sa svojim jeftinim ponudama u Europi postaje sve popularniji, u Njemačkoj mu se već spočitava narušavanje tržišnog natjecanja. Što se krije iza toga i što kupci trebaju uzeti u obzir prilikom kupnje

Ruksak za 1,79 eura, dron čak i besplatno: kineske online trgovine poput Temua jeftinim se ponudama agresivno probijaju na europsko tržište i zadaju glavobolju domaćoj konkurenciji.

Temu je tako u samo nekoliko mjeseci dospio na četvrto mjesto najposjećenijih 'online tržnica' u Njemačkoj, iza Amazona, eBaya i njemačkog Otta. Istovremeno su Nijemci prošle godine od svih aplikacija za kupovinu najviše preuzimali upravo njihovu. Procjenjuje se da Temu u toj državi svakodnevno isporučuje 200.000 paketa te da je u posljednjih šest mjeseci 26 posto njemačkih građana kupovalo na toj stranici.

No takve jeftine online platforme iz Kine sada postaju 'sve veći problem za njemačko gospodarstvo' jer 'one narušavaju tržišno natjecanje', rekao je Volker Treier, šef vanjske trgovine u Njemačkoj komori za trgovinu i industriju (DIHK), za WirtschaftsWoche. Lokalni proizvođači se, kako kaže, moraju pridržavati mnogih državnih i europskih propisa, poput zakona o lancu opskrbe (Supply Chain Act).

S druge strane jeftini pružatelji usluga izvan EU-a jednostavno ne mogu biti procesuirani. Treier kaže da 900.000 paketa dnevno stiže iz trećih zemalja, od kojih 80 posto iz Azije. 'Sveobuhvatna kontrola te pošte teško je izvediva u praksi', dodaje on.

Savjetovalište za potrošače pak upozorava da 'niske cijene mogu biti povezane s nižom kvalitetom i sigurnošću proizvoda'.

  • +2
Temu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

I dok su neki kupci zadovoljni naručenim proizvodima, ima i negativnih recenzija. Neki se tako žale na lošu kvalitetu robe, neisporučene pošiljke ili teško dostupnu korisničku službu. A k tome mnogi proizvodi ne zadovoljavaju tehničke sigurnosne standarde u zemljama poput Njemačke. Sporno je i to da se kineski proizvođači ni približno ne pridržavaju društvenih ili ekoloških standarda EU-a.

Prvi korak u rješavanju te tržišne neravnoteže, kažu iz DIHK-a, pojednostavljivanje je zakona o opskrbnom lancu, što je najavio savezni ministar financija Christian Lindner. Prije uvođenja bilo kakvih propisa trebale bi se tako ispitati i posljedice na konkurentnost europskih tvrtki, a jedna od ključnih stavki je integracija pružatelja usluga iz trećih zemalja da bi svi imali jednake uvjete.

Dodatan problem su i nejednaki uvjeti kad je riječ o poštarini na proizvode uvezene zračnim putem. Kineski konkurenti naime i dalje imaju prednost nad domaćim, i to zbog popusta koji je posljedica njihova bivšeg statusa zemlje u razvoju. Iz DIHK-a stoga pozivaju i na daljnju reformu Svjetske poštanske unije.

Kako funkcionira Temu?

Temu je digitalno tržište na kojem tisuće trgovaca i proizvođača prodaje svoju robu. Kako piše Handelsblatt, ta platforma zarađuje samo od posredničke provizije, a prodaje sve od igle do lokomotive. Agresivno reklamira sve ponude s popustima na navodno preporučenu cijenu proizvođača te bombardira korisnike raznim ponudama i bonovima.

Tko stoji iza njega?

Temu je ogranak kineskog diva e-trgovine Pinduoduo, osnovanog 2015. Bogatstvo osnivača Colina Huanga, kako piše Bloomberg, sada se procjenjuje na oko 30 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom u Kini.

Po čemu se razlikuje od Amazona?

Na Temuu možete kupovati preko internetske stranice, ali i aplikacije. Proizvode pretražujete kao na društvenim mrežama – skrolanjem po stranici. Ideja je dakle potaknuti kupca na kupovinu, umjesto da sam pretražuje proizvode koje želi, kao na Amazonu. Kupac se mora prijaviti da bi mogao kupovati, a postoje i različite igre putem kojih može osvojiti popuste, bonove ili besplatne artikle. Tako se nađe pod pritiskom vremenski ograničenih ponuda i popusta koji ga tjeraju na kupovinu, iako u pravilu slijede novi popusti nakon što istekne to vrijeme.

Odakle dolazi roba na Temu i zašto je tako jeftina?

Sva roba dolazi mahom iz Kine, obično izravno od proizvođača. Standardna dostava je uvijek besplatna. Mnogi proizvodi koštaju manje od eura, ali su i manje kvalitetni. Obično je riječ o no-name proizvodima za koje kupac nema nikakva jamstva o kvaliteti. Za pošiljke poslane izravno iz treće zemlje primatelju u EU, čija vrijednost ne prelazi 150 eura, nije potrebno plaćati ni carinu. Često postoje i količinski popusti na proizvode ako ih naručite nekoliko, a s obzirom na to da prodavači na Temuu obično isporučuju robu izravno iz Kine, platforma štedi na skupoj skladišnoj logistici i eliminira troškove posrednika.

Koliko dugo traje isporuka?

Roba bi, prema navodima Temua, obično trebala putovati između pet i 14 dana. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, hrvatskim korisnicima pošiljka pak obično stigne za deset do 15 dana. No Temu daje kredite u iznosu od pet eura za sljedeću narudžbu u slučaju da isporuka kasni.

Koja je ocjena korisnika?

Na platformi za ocjenjivanje Trustpilot trenutačno ima prosječnu ocjenu 3,3 (od pet zvjezdica). Pet zvjezdica dalo mu je 46 posto korisnika, ali je i 34 posto njih dalo ocjenu jedan. No na stranici je vidljivo i da je Temu vrlo aktivan u brisanju recenzija s tom ocjenom. U proteklih 12 mjeseci tvrtka je tako uklonila više od 6500 recenzija.

Koliko je sigurno naručivati ​​s Temua?

Brojni kupci na forumima prijavljuju oštećene artikle, neispravne proizvode ili pošiljke koje nisu stigle - i da je služba za korisnike u takvim slučajevima često bila beskorisna.

Temu pak kaže da u tim slučajevima vraćaju novac. Ali u standardnim odgovorima na chatu korisničke službe, koje obično vrlo vidljivo piše chatbot, vole ukazati na odgovornost trgovaca i proizvođača, s kojima je kupac zapravo sklopio kupoprodajni ugovor.

Možete li vratiti robu?

Povrati su generalno besplatni. Platforma također kaže da se 'svi artikli u izvornom stanju mogu u potpunosti vratiti unutar 90 dana od prodaje'. No, prema nekim recenzijama na Trustpilotu, korisnici Temua navode da su se morali svađati oko povrata novca ili da im je povrat bio odbijen.

Koji su sigurnosni problemi?

Budući da je često riječ o lošoj kvaliteti robe, postoje i sigurnosni problemi, primjerice na igračkama ili električnoj opremi. Tako se roba često pojavljuje bez ili s krivotvorenom oznakom CE. Ovaj simbol jamči da su električni proizvodi u skladu sa sigurnosnim smjernicama EU-a. Njemačko Savjetovalište za potrošače stoga preporučuje da prilikom kupnje putem Temua ne plaćate unaprijed, već da platite tek po primitku i provjeri robe.

Treba imati na umu i da svatko tko naruči nešto izravno iz Kine postaje uvoznik i stoga je umjesto proizvođača odgovoran za štetu koju je roba uzrokovala. Dakle, posudite li neki proizvod prijatelju, potencijalno biste mogli biti odgovorni u slučaju požara ili druge štete koju je prouzročio, piše Handelsblatt.

Pored toga, savjetuje se oprez kad su u pitanju krivotvoreni proizvodi. Imaju li pošiljke vrijednost manju od 150 eura, carina ih obično ne provjerava detaljno. Međutim, ako carinici pronađu nekoliko krivotvorenih proizvoda, mogu uništiti narudžbu sumnjaju li da je riječ o komercijalnoj prodaji.

A što je sa zaštitom podataka?

'Temu ne skriva da je zainteresiran za vaše osobne podatke i da ih koristi u komercijalne svrhe', upozorava njemački Centar za potrošače. Aplikacija zahtijeva pristup fotografijama, videozapisima, imeniku, pa čak i WiFi podacima.

No Temu u svojoj aplikaciji piše da im je 'sigurnost vaših osobnih podataka važna'. Tvrtka također naglašava da su podaci europskih kupaca 'prema pravilima pohranjeni u infrastrukturi pružatelja usluga u oblaku u Europskom gospodarskom prostoru (EEA)'.

Međutim tvrtka za sigurnosnu analizu Joe Sandbox ocijenila je aplikaciju Temu kao 'zlonamjernu', a specijalizirani portal c’t Magazin opisuje ju kao 'potencijalnu bubu za prisluškivanje' te preporučuje korištenje web stranice Temua za kupovinu.