zaoštrena retorika

Peking o američkom razaraču kod Tajvana: Provociraju nas na kućnom pragu

26.01.2024 u 11:27

Bionic
Reading

Kina je optužila američku vojsku za kršenje međunarodnog prava i nastavak opasnih provokacija u istočnoj Aziji nakon što je razarač američke mornarice prvi put u ovoj godini prošao Tajvanskim tjesnacem. USS John Finn plovio je u srijedu tim vodenim putem koji odvaja demokratski Tajvan od komunističke Kine, a to je ujedno bio prvi prolazak američkog ratnog broda kroz tjesnac nakon tajvanskih izbora provedenih početkom 2024.

Treća uzastopna pobjeda tajvanske Demokratske progresivne stranke pljuska je Pekingu, jer su birači na otoku ignorirali kineska upozorenja da bi takav ishod povećao rizik od sukoba. Komunistička partija Kine smatra Tajvan dijelom svog teritorija, unatoč tome što ga nikada nije kontrolirala, a kineski čelnik Xi Jinping nije isključio upotrebu vojne sile za 'ponovno ujedinjenje' otoka s kopnom, podsjeća CNN.

Istovremeno, SAD je vlastitom zakonom dužan Tajvanu osigurati vojna sredstva za samoobranu, što Peking smatra miješanjem u njegove unutarnje poslove.

Glasnogovornica 7. flote američke mornarice Megan Greene izjavila je da je tranzit USS John Finna kroz Tajvanski tjesnac u skladu s međunarodnim pravom.

'Brod je prošao kroz koridor u tjesnacu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države. Tranzit USS John Finna kroz Tajvanski tjesnac pokazuje predanost Sjedinjenih Država principu očuvanja slobode plovidbe za sve nacije', kazala je Greene.

Američki ratni brodovi i zrakoplovi redovita su pojava u Tajvanskom tjesnacu i nad njim: lani je bilo 11 takvih prolaza, prema podacima Collina Koha, znanstvenog suradnika na Međunarodnom učilištu S. Rajaratnam u Singapuru.

  • +4
Tajvanska flota aviona F-5 Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

U četvrtak je kinesko ministarstvo obrane priopćilo da Washington svojim vojnim aktivnostima u regiji izaziva opasnost, uz napomenu da je promjena u ponašanju 'potrebna kako bi se izbjegle pomorske i zračne nesreće'. Kao osnovni uzrok za ugrožavanje sigurnosti navode se 'maltretiranje i provokacije američke vojske na kućnom pragu Kine' te 'dugotrajne, opsežne i učestale aktivnosti u pomorskim i zračnim područjima koja okružuju Kinu', kako navodi kineska agencija Xinhua, pozivajući se na glasnogovornika ministarstva obrane Wu Qiana. Prema istom izvoru, Amerikanci su pozvani da prestanu 'zlorabiti međunarodno pravo i sa svim opasnim provokacijama te strogo discipliniraju svoje trupe na terenu'.

Ranije ovog mjeseca zapovjednik američkog Indopacifičkog zapovjedništva, admiral John Aquilino, optužio je Peking za pojačavanje napetosti. Aquilino je na indopacifičkoj konferenciji Pacific Forum na Havajima rekao da očekuje demonstraciju sile Kine protiv Tajvana nakon izbornog rezultata.

Singapurski analitičar Koh rekao je da je Peking trenutno možda malo 'ogorčen' na Washington, posebno nakon što su Kinezi pristali ponovno pokrenuti vojne pregovore u prosincu. 'Peking vrlo vjerojatno vjeruje da je pružio maslinovu grančicu pristankom na ponovno otvaranje komunikacije između dviju vojski i druge vrste razmjena na visokoj razini. Možda je kod SAD-a uočen nedostatak reciprociteta', rekao je Koh.