Više od 100 misija do 2030.

Evo zašto svi jure na Mjesec i kakvi se resursi ondje kriju

23.01.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Utrka za Mjesec uzima zamah, a nagrada ovog puta nije samo geopolitički prestiž

Japan je nedavno postao peta nacija koja je uspješno dovršila meko slijetanje na površinu Mjeseca, pridruživši se nekolicini odabranih zemalja - SAD-u, Rusiji, Kini i Indiji - u postizanju ovog podviga. Ali slijetanja na Mjesec vjerojatno će postati češća u sljedećih nekoliko godina. Prema Europskoj svemirskoj agenciji, do 2030. se očekuje više od 100 lunarnih misija koje će izvršiti privatne tvrtke i vlade.

Pitanje je, doduše, zašto su sve te zemlje željne povratka na Mjesec?

'Mjesec je poligon', rekla je Michelle Hanlon, izvršna direktorica Centra za zračno i svemirsko pravo na Sveučilištu Mississippi. 'Čovječanstvo treba stići na Mjesec da bi naučilo kako živjeti u svemiru i kako koristiti svemirske resurse. A to je zapravo odskočna daska do svih golemih bogatstava u svemiru.'

Neka od bogatstava kojima te zemlje i tvrtke teže uključuju rijetke zemne metale i izotop helij-3, kojeg ima malo na Zemlji, ali puno na Mjesecu i teoretski se može koristiti za pogon reaktora nuklearne fuzije, piše CNBC.

'Još nismo smislili kako to učiniti. Postoji mnogo teorija o tome. Ali kada to shvatimo, helij-3 na Mjesecu mogao bi ozbiljno napajati Zemlju, cijelu Zemlju, stoljećima', tvrdi Hanlon.

Tu je i prisutnost još jednog vitalnog prirodnog resursa koji zemlje traže: voda. Osim što je ključna za ljudski opstanak, može se koristiti za izradu raketnog goriva, što znači da bi Mjesec jednog dana mogao postati stanica za gorivo za rakete i odskočna daska za istraživanje dubokog svemira.

'Tko uspije uspostaviti značajnu prisutnost na Mjesecu, daje izjavu o svom političkom sustavu, o svom ekonomskom sustavu, o tome tko je u geopolitičkom natjecanju', rekao je Dean Cheng, viši savjetnik za kineski program pri Američkom institutu za mir. 'Ali drugi, noviji dio ovoga je uvjerenje da postoje značajni resursi na Mjesecu koji su korisni Zemlji ili za buduće svemirske letove.'