MILIJARDE FUNTI

Nakon što se okrunio, kralja Charlesa III čeka golemo bogatstvo. Ovo je sve što ima

06.05.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Samo se mora umrijeti i plaćati porez... a neki ne moraju ni ovo potonje. I prije krunidbe kralj Charles III je nakon smrti kraljice Elizabete II nadzirao imovinu vrijednu 46 milijardi dolara, a naslijedio je 500 milijuna dolara, uključujući majčine dvorce, dragulje, umjetnine i farmu konja, pri čemu je sva ta imovina neoporeziva

Na ovaj dan čekao je više od 70 godina. Kralj Charles III od svoje je majke naslijedio impozantne površine zemlje, kraljevske posjede, vrijedne dragulje i još dosta toga. Nadzire tako imovinu pokojne kraljice vrijednu 46 milijardi dolara, uključujući milijarde u investicijama, raskošne palače, dragulje i umjetnine neprocjenjive vrijednosti koje nikada zapravo neće posjedovati.

  • +21
Kralj Charles na krunidbi Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Naime oporuka Elizabete II trebala bi biti zapečaćena najmanje 90 godina, stoga se raspodjela njezina bogatstva neće znati još nekoliko generacija. No Charles je kao njezin najstariji sin, postavši kraljem, naslijedio majčine privatne posjede – njezin omiljeni dvorac u Balmoralu u Škotskoj, u kojem je i preminula, kao i Sandringham na istoku Engleske i farmu čistokrvnih konja Royal Studs.

Trebao bi naslijediti i njezinu golemu privatnu kolekciju nakita, umjetnina, rijetkih poštanskih markica i sve ono u što je pokojna kraljica privatno ulagala. Među tom imovinom je navodno i kolekcija Studija stijena – Creuse Claudea Moneta, vrijedna čak 17,3 milijuna dolara, a tu je i bogata kolekcija skupih automobila, satova i drugih ekstravagantnih predmeta. Prema procjeni Forbesa, riječ je o imovini ukupno vrijednoj 500 milijuna dolara. K tome, Charles neće morati platiti ni funte poreza na nju zbog sporazuma s britanskom vladom iz 1993. godine.

Novi britanski monarh kao najstariji sin bivše kraljice dobivao je i od Vojvodstva Cornwall ogroman godišnji prihod - samo ove godine zaradio je 27 milijuna dolara - a njegov najstariji sin, princ William, sada će ga naslijediti. Dok je bio princ od Walesa, Charles je preko svoje humanitarne zaklade, koju će također naslijediti njegov sin, posjedovao i najveći brend organske hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i odmaralište u Transilvaniji.

  • +5
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Što se pak tiče imovine kraljice Elizabete u vrijednosti od 46 milijardi dolara, kojom će Charles upravljati tijekom vladavine, ona je zapravo u vlasništvu Krune, odnosno vladajućeg monarha tijekom njegove vladavine, i ne može se prodati. Riječ je o Buckinghamskoj palači, dvorcu Windsor i Londonskom tornju.

Blaženi sovereign grant

S druge je strane najvrjednija imovina u vlasništvu novopečenog kralja Crown Estate, prostrane nekretnine vrijedne 20,7 milijardi dolara. U njih spadaju londonska šoping destinacija Regent Street, trkalište Ascot i gotovo cijelo podmorje Ujedinjenog Kraljevstva. Cijela neto dobit Crown Estatea (prošle godine 361 milijun dolara) odlazi u britansku riznicu, no kraljevska obitelj također dobiva dio – dodatak, tzv. sovereign grant, što iznosi 25 posto neto dobiti u financijskoj godini od prije dvije godine.

Ne ide cijeli iznos izravno Charlesu, nego se njime održava i Buckinghamska palača te financiraju godišnja putovanja kraljevske obitelji, kao i formalna događanja i plaće. No to nije jedini Charlesov izvor prihoda. On sada kao kralj preuzima vodstvo nad Vojvodstvom Lancaster, privatnim posjedom vrijednim 820 milijuna dolara. Neto prihodi Lancastera idu izravno kralju u obliku naknade privy purse, kojom se pokrivaju svi ostali njegovi službeni troškovi. Prošle godine ta naknada za monarha iznosila je 30 milijuna dolara.

  • +2
Dvorac Balmoral Izvor: Profimedia / Autor: Tibor Bognar / Alamy / Alamy / Profimedia

Pored Crown Estatea i Lancastera, Crown Estate Scotland, vrijedan 760 milijuna dolara, sada je u Charlesovu vlasništvu. U njega spadaju škotsko podmorje, seoska imanja, prava na izlov divljeg lososa te vađenje prirodnog zlata i srebra u Škotskoj.

Kada je riječ o draguljima iz bogate Kraljevske kolekcije, njihova je vrijednost 2019. procijenjena na četiri milijarde dolara, iako se ne može sa sigurnošću reći koliko oni zapravo vrijede. Tu su i umjetnine velikana slikarstva Rembrandta, Vermeera, Caravaggia i Da Vincija, čija je vrijednost još veća. Cijela Kraljevska kolekcija 2017. se procjenjivala na 12,7 milijardi dolara.

Osim svega navedenog, tu je 11 palača, dvoraca i rezidencija u vlasništvu kralja, a zapravo 'pripadaju Kruni' i ukupno vrijede oko 10 milijardi dolara. Najvrjednija od njih je Buckinghamska palača, procijenjena na 4,9 milijardi dolara, a Balmoral i Sandringham, koji su sada u osobnom vlasništvu kralja, zajedno vrijede gotovo 200 milijuna dolara.