Seizmologinja najavila

'Nakon jakog potresa podrhtavanja mogu trajati i godinu dana'

31.12.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Potres magnitude 4,7 prema Richterovoj ljestvici pogodio je sinoć Bosnu i Hercegovinu. Epicentar je bio deset kilometara od Zenice. Podrhtavanje tla osjetilo se u Sarajevu, Zenici i Tuzli, ali i u dijelovima Hrvatske. U potresu nitko nije smrtno stradao, no ima ozlijeđenih i materijalne štete

Potres koji je pogodio BiH osjetio se i u našoj zemlji. Kolika je njegova razorna snaga otkrila je seizmologinja Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe.

'Da, jučer je bio potres kod Zenice, 13 km sjeverno od Zenice, koji se široko osjetio i kod nas, osobito u dijelu Osječko-Baranjske županije, najviše naravno oko Slavonskog Broda. Bio je magnitude 5,1 i bio je zapravo vrlo jak potres', rekla je Ivančić.

Potres se osjetio i u dijelu Hrvatske. Naravno, građani su zabrinuti, pitaju se što slijedi. 

'Mislim da je to pitanje o kojem se naravno svi mi najviše brinemo. Međutim, u svakom slučaju, već su prošle tri godine od petrinjskog potresa, nešto više od zagrebačkog potresa i tada smo govorili da su to pojave koje nastaju uslijed tektonskih gibanja, time što znamo da nam Afrička ploča gura Eurazijsku ploču i uslijed tih gibanja, tih glavnih uzroka potresa, zapravo se događaju potresi u našem području, pa tako i ovaj potres u BiH. Kao i Hrvatska, tako i BiH zapravo leži na trusnom, seizmičko aktivnom području. Tako da takvi potresi nisu neobični, samo su, naravno, vrlo, vrlo neugodni', objašnjava.

Mogu li građani sada očekivati daljnja podrhtavanja?

'Nakon ovako jačeg potresa uvijek se očekuje da slijede podrhtavanja koja mogu trajati sigurno i godinu dana, sasvim sigurno će se događati još duže vrijeme', poručila je Ivančić.