v.d. direktor

Nakon Hajduka stiže na čelo Zračne luke Osijek; Kosa predložila Vlada

26.04.2021 u 08:58

Bionic
Reading

Vlada je na svojem zatvorenom dijelu sjednice Skupštini Zračne luke Osijek (ZLO) predložila imenovanja Ivana Kosa za direktora na razdoblje od najduže šest mjeseci, a do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja

Ivan Kos ranije je bio predsjednik Uprave osječke Opeke te predsjednik Hajduka a uskoro će postati v.d. direktora zračne luke, piše Croatian Aviation.

Iako je stav struke da bi na poziciji direktora jedne zračne luke trebala biti osoba s radnim iskustvom u avioindustriji, to nužno ne mora biti tako s obzirom na to da se direktori uvijek mogu okružiti kvalitetnim i stručnim suradnicima koji će ih uputiti u sve detalje ovog, malo je reći, specifičnog posla, navodi Croatia Aviation.

Davora Forgića s dužnosti direktora Zračne luke Osijek (ZLO) razriješila je Skupština društva koju čine predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županiije i Republike Hrvatske. Oni su, upravo, i vlasnici ZLO-a. Dok je država 55-postotni vlasnik Zračne luke, Grad Osijek ima 25 posto, a Osječko-baranjska županija 20 posto udjela u vlasništvu, kako smo već ranije pisali na tportalu.

Forgić je na čelnu poziciju stigao u rujnu 2017. godine, a upravljanje je preuzeo od Domagoja Marinića koji je do tada vodio ZLO pet godina. Forgić prije toga nije imao radno iskustvo u avioindustriji. Do tada je bio direktor prodaje u Belju, a ranije radio u Ledu.

U njegovom mandatu najuspješnija je bila 2018. godina, kada je s osječke Zračne luke prevezeno 67 tisuća putnika.

Osijek trenutno ima najavljene jedino domaće linije Croatia Airlinesa i Trade Aira (pod PSO programom). U ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Osijek povezana je samo s domaćim zračnim lukama - Zagrebom, Rijekom, Pulom, Splitom i Dubrovnikom. Osim direktnih letova Croatia Airlinesa prema Splitu i Dubrovniku, do navedenih je odredišta moguće putovati i Trade Airom, no sa zaustavljanjem u Puli odnosno Rijeci.

Ryanair se iz osječke Zračne luke povukao još 2017. godine zbog nagomilanih dugova, Wizz Air je u proljeće 2019. ukinuo liniju prema Baselu