RIBIĆ KAO OBAMA

'Najveće banke treba podijeliti'

24.02.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Domaćim bankarskim tržištem vlada oligopol, a jedan od rezultata toga su previsoke kamate, smatra Vilim Ribić, glavni koordinator sindikalnih akcija. Premoćnim bankama, predlaže, moglo bi se doskočiti ograničavanjem njihove veličine i to tako da se one najveće podjele na dva dijela

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), dvije najveće poslovne banke, riječ je o Zagrebačkoj banci i PBZ-u, u ukupnoj bankarskoj imovini sudjeluju sa 42 posto. Kad im se još pridruže Erste i Raiffeisen, njih četiri u svojim rukama drže 62 posto imovine. Za Ribića je to dokaz prevelike koncentracije.

'Na bankarskom tržištu trenutno prevladava politika nekonkurentnog djelovanja. Ograničavanjem njihove veličine od strane HNB-a sve one koje bi bile iznad određenog potencijala morale bi se usitniti. Tako bi se dobio veći stupanj konkurencije', kaže Ribić.

Svoju ideju prezentirao je jučer i na sastanku sindikalnih središnjica s premijerkom Jadrankom Kosor. Međutim, osim toga što ga je ona sa zanimanjem poslušala, nije dobio nikakvo povratno mišljenje, a bez komentara je ostala i, također prisutna, ministrica financija Martina Dalić

'Sa zanimanjem očekujem reakciju javnosti. Sigurno će analitičari bankarskih kuća reći da pričam gluposti, ali oni tako reagiraju na svaki prijedlog koji bi ugrozio njihove ekstra profite', smatra Ribić.

Zanimljivo je da je prošle godine sličnu inicijativu o ograničavanju veličine banaka u SAD-u pokrenuo predsjednik Barack Obama. Njegova želja je da spriječi ovisnost ekonomije o nekoliko velikih novčarskih institucija, što se pokazalo gotovo pogubnim kad je izbila financijska kriza 2008. godine.

Velimir Šonje, direktor savjetničke tvrtke Arhivanalitika, napominje da se hrvatsko bankarsko tržište ne može uspoređivati s američkim.

'Obama želi odvojiti investicijske od komercijalnih banaka. Namjera mu je da smanji investicijske banke i kontrolira njihovu veličinu. To se ne odnosi na klasične depozitno-kreditne banke koje prevladavaju kod nas', objašnjava Šonje.

Prema njegovom mišljenju, naše banke su premale i njihovim cijepanjem bismo više izgubili nego dobili

'Što ste manji, veći su vam prosječni troškovi poslovanja. A kad je riječ o kamatama na kredite, moramo imati u vidu da su se one od 2004. do 2008. prepolovile, da bi sad nešto porasle. Ali to nema veze s bankarskom koncentracijom, već s povećanim rizikom i padom gospodarskih aktivnosti', naglašava Šonje.