saudijska arabija

Najveća svjetska izvoznica nafte planira zaduženje od 23 milijarde dolara

04.01.2024 u 15:19

Bionic
Reading

Saudijska Arabija procjenjuje da će se u 2024. godini zadužiti za oko 86 milijardi rijala (22,93 mlrd dolara) kako bi financirala proračunski minus koji će prouzročiti smanjena proizvodnja nafte i niže cijene na svjetskim tržištima

Najveća svjetska izvoznica nafte očekuje u ovoj godini proračunski deficit od 79 milijardi rijala u 2024., manji za tri milijarde rijala od procijenjenog minusa u 2023. godini, napominjući da zbog planiranog smanjivanja proizvodnje nafte i nižih cijena na svjetskim tržištima očekuje i manje proračunske prihode.

Vlada pak planira povećati potrošnju u nadolazećim godinama kako bi poduprla gospodarski rast u razdoblju temeljitih reformi koje bi trebale smanjiti saudijsku ovisnost o nafti.

Ministarstvo financija najavilo je zato zaduživanje u ovoj godini za 86 milijardi rijala, prema planu koji je odobrio ministar Mohammed Al Jadaan, dodajući da će novcem financirati proračunski manjak i vraćati dug koji dospijeva na naplatu, ali i podupirati razvoj i infrastrukturne projekte. U ministarstvu očekuju da će javni dug do kraja godine dosegnuti 1,1 bilijun rijala, što bi odgovaralo oko 26 posto BDP-a.