CIJENE SMJEŠTAJA

Najskuplji Hvar i Opatija, najjeftiniji Poreč i Vodice

22.07.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Na otoku Hvaru cijene noćenja kotiraju visokih 27 eura, no najskuplja je ipak Opatija koja drži cijenu noćenja od čak 33 eura po osobi. Najjeftinija su mjesta Poreč i Vodice u kojima je za noćenje potrebno izdvojiti 12 eura po osobi

I dok je domaćim posjetiteljima, prema analizi podataka portala Crozilla.com, Hvar i dalje jednako atraktivan i zanimljiv bez obzira na visoku cijenu, taj je otok stranim posjetiteljima tek na dvadesetom mjestu gledano po mjestima za koja pokazuju najveći interes. Osim susjeda iz BiH, Slovenije i Srbije, smještaj na tom otoku traže Englezi, Arapi, Šveđani i Amerikanci. Ovoga puta omiljenih 20 destinacija stranih posjetitelja ne čine ni Dubrovnik, gdje noćenje stoji 21 eura po osobi, niti Opatija u kojoj je noćenje 33 eura. Ta dva grada ne privlače masu stranih turista, ali su zanimljivi onima s dubljim džepom kao što su Amerikanci, Kanađani, Švicarci i već udomaćeni Nijemci.

U kolovozu se pak najviše isplati ljetovati na Cresu, Pagu, u Omišu, Puli, Makarskoj i Splitu. Za 13 eura po danu, jedna će si osoba moći priskrbiti smještaj na Pagu, a za 14 eura u Makarskoj, Omišu i Puli. U gradu Splitu noćenje stoji 17 eura, a na otoku Cresu 19 eura po osobi. Domaći posjetitelji smještaj najviše traže na otocima Krku, Korčuli, Braču i Cresu, zatim u Primoštenu, Zadru, Vodicama.

U današnje se doba dešava paradoks: s jedne strane najmodavci ulažu u turistički smještaj, imaju razumijevanja za tešku financijsku situaciju, trude se ugoditi svojim gostima i izaći im u susret koliko god mogu, a ugostitelji pokušavaju zgrnuti što veći novac pošto-poto.

Na to se nadovezala i Ivana Beljan s portala Crozilla.com koja kaže: 'Najveći postotak budžeta za ljetovanje ipak nije za smještaj. Zapitajte se samo koliko morate izdvojiti za gorivo, cestarinu, trajekt ili pak ručak u restoranu? Jednostavnom računicom možemo zaključiti da ćete, primjerice, za jednodnevni smještaj potrošiti manje novca nego li za obiteljski ručak.'