HRVATSKI TURIZAM

Najbolji u infrastrukturi, najslabiji u cijenama

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 13:51
  • Objavljeno 07.03.2011 u 13:46
morske orgulje zadar turizam

morske orgulje zadar turizam

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Švicarska, Njemačka i Francuska najatraktivnija su okruženja u svijetu za razvoj industrije turizma i putovanja, dok je Hrvatska potvrdila svoju poziciju ispred nekoliko članica Europske unije (EU) na ljestvici konkurentnosti te industrije, koju sastavlja Svjetski gospodarski forum (WEF)

Hrvatska je tako zauzela 34. mjesto među ukupno 139 zemalja sa 4,6 bodova, na ljestvici od jedan do sedam bodova. Time je njezin plasman ostao nepromijenjen u odnosu na prošlo WEF-ovo izvješće iz 2009. Na odvojenoj ljestvici europskih zemalja našla se na 24. mjestu.

Njezina je pozicija stabilna u proteklih nekoliko izvješća, zaključuju u WEF-u.

Najbolji je plasman Hrvatska ostvarila u kategoriji turističke infrastrukture, gdje je zauzela četvrto mjesto, s osvojenih maksimalnih sedam bodova.

Izdvaja se i afinitetom za putovanja i turizam, sa zauzetim 20. mjestom u toj kategoriji i osvojena 5,3 boda, te strogim sanitarnim propisima, s plasmanom na 32. mjestu i osvojenih 6,0 bodova, i sigurnošću, na 33. mjestu sa 5,5 bodova.

Kako bi postala još konkurentnija, mora poboljšati prometnu infrastrukturu, posebno u segmentu zračnog, te željezničkog i pomorskog prometa, gdje je zauzela 66. odnosno 54. mjesto, s osvojena 3,1 odnosno 4,1 boda.

Poboljšanja su poželjna i u segmentu regulative kojom se potiče razvoj turizma, ističu u WEF-u. U toj je kategoriji zauzela 77. mjesto, s osvojena 4,3 boda.

Najslabiji plasman Hrvatska je ostvarila u kategoriji konkurentnosti cijena, zauzevši 101. mjesto, s osvojena 4,2 boda.

Na europskoj ljestvici lošiji plasman od Hrvatske ostvarile su nove članice Europske unije, poput Mađarske, Bugarske, Poljske, Latvije, Slovačke, Litve i Rumunjske, dok je Slovenija plasirana neposredno ispred Hrvatske

Među prvih 10 u svijetu, Austrija i Švedska zauzele su četvrto i peto mjesto. Slijede SAD na šestom mjestu, te Velika Britanija na sedmom, napredovavši za čak četiri mjesta u odnosu na poredak za 2009.

Španjolska i Kanada drže osmo i deveto mjesto, dok je 10. mjesto, kao i u 2009., pripalo Singapuru, navodi se u WEF-ovom izvješću, objavljenom na Svjetskom turističkom forumu 2011. u ponedjeljak u Andorri.

Ovogodišnje izvješće, objavljeno pod naslovom 'Nakon krize', odražava oprezno optimistične prognoze, ali i mnoge teškoće s kojima se i dalje suočava industrija, uključujući nedavnu gospodarsku i financijsku krizu.

'Nakon razdoblja teške gospodarske krize, industrija putovanja i turizma sada počinje uočavati pozitivne naznake opravka, poglavito na tržištima u nastajanju u Latinskoj Americi i Aziji, a poglavito u Kini', kazala je Thea Chiesa, čelnik zrakoplovstva, putovanja i turizma na WEF-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi