disciplina slalom

Najbolji svjetski windsurferi stigli u Bol, 20 najboljih u svijetu prvi put natječe se u Hrvatskoj

02.07.2021 u 11:03

Bionic
Reading

U petak počinje natjecanje na koje su stigli najbolji svjetski windsurferi slalomaši u muškoj i ženskoj konkurenciji, top dvadeset natjecatelja na svijetu među kojima su mnogi po prvi puta na natjecanju u Hrvatskoj. Natjecatelji će kroz šest dana voziti ukupno 15 regata a titulu najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji saznat ćemo u srijedu, 7. srpnja.

Na regatu je prijavljen 41 muškarac i jedanaest žena, a do samog početka natjecanja očekuje još desetak posljednjih prijava.

Od poznatih imena među prijavljenima nalaze se Basile Jacquin, aktualni svjetski prvak, te Maciek Rutkowski, četvrti slalomaš na svijetu, osebujni poljski reper koji je i pobjednik prošlogodišnje bolske PWA regate, zbog pandemije jedine održane u 2020. Djelomično je i zbog toga PWA (Professional Windsurfing Association) donio odluku da se ovogodišnja regata u Bolu u organizaciji Zoo station Bol boduje ravnopravno s ostalim poznatim natjecanjima, kao što su ono u Izraelu, održano u lipnju, te u Syltu u Njemačkoj i Južnoj Koreji. 'Ova je odluka i razlog zbog kojega ćemo ove godine u Bolu gledati elitu jedrenja na dasci koju do sad još nismo imali prilike ugostiti u našim krajevima', priopćeno je.

Slalom je disciplina u jedrenju na dasci u kojoj je najvažnija brzina, a surferi, koji postižu i do 40 milja na sat, jedre kroz regatno polje u kojemu njih velik broj pokušava što brže proći kroz zadano polje, u najboljoj putanji napraviti okrete oko zadanih bova te pritom prestići sve konkurente i prvi proći kroz ciljnu liniju.

„Ovo što u 2021. imamo u Bolu je Wimbledon windsurfinga“ kaže Toni Bulić, organizator regate, dugogodišnji zaljubljenik u windsurf i vlasnik Zoo station Bol – kultne „stanice“ za jedrenje na dasci u Hrvatskoj koja broji vjernu publiku i vjerojatno najbolju atmosferu – zbog jakog maestrala i općenito odličnih uvjeta za sportove vezane uz vjetar, blizine Zlatnog rata, ali i raznolikosti i zajedništva svojih stalnih članova. „Posebno mi je drago da je prijavljen i Ben Van Der Steen, natjecatelj u svojim četrdesetima, legenda slaloma koji je još uvijek u konkurenciji, što samo pokazuje da u ovom sportu nisu važne godine, već volja“ dodao je.

Jedan od prijavljenih je i poznati splitski ugostitelj, šezdesetpetogodišnji Ivica Podrug – Ušo, kojega svi hrvatski surferi, pa i on sam sebe, jednostavno zovu „tata“.

Od hrvatskih natjecatelja nastupit će i Enrico Marotti iz Voloskog, trenutno šesti na svijetu, višestruki prvak Hrvatske, amaterski svjetski prvak 2018. i vjerojatno naš najbolji slalomaš svih vremena, te Luka Mratović, iskusni natjecatelj koji je nastupio na trima olimpijskim igrama. Od mladih snaga nastupit će šesnaestogodišnji Ian Anić iz Bola i osamnaestogodišnja Lara Bulić iz Supetra. Iako je u ženskoj konkurenciji bilo dosta ozljeda pa neke od najboljih natjecateljica ipak neće nastupiti u Bolu, Lara će imati tešku protivnicu u Helle Opedal, devetnaestogodišnjoj Norvežanki koja je nova svjetska nada slalom windsurfinga.