Jeff Bezos

[FOTO] Najbogatiji čovjek na svijetu usidrio jahtu kod Dubrovnika, nije platio ni lipe

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 08:49
  • Objavljeno 01.07.2020 u 08:43
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal, pixsell, EPA

Nakon trosatnog zadržavanja u luci Gruž zbog nužne papirologije, 136 metara duga jahta isplovila je prema Cavtatu, gdje se i usidrila. Tamo je mamila uzdahe puna tri dana. Sidrište kod Cavtata Flying Fox napustio je u subotu, 27. lipnja i zaplovio prema jugu Francuske.

No Hrvatska osim pogleda na raskošno plovilo koje se dovodi u vezu s Jeffom Bezosom, vlasnikom Amazona, nije imala ništa jer su se nedaleko od Cavtata sidrili - besplatno. Naime, područje sidrenja nije pod nadležnošću Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, javljaju 24 sata.

'Lučka uprava DNŽ je nadležna za upravljanje lukom Cavtat u granicama lučkog područja. Koliko nam je poznato, navedena jahta se sidri izvan lučkog područja luke Cavtat i kao takva nije dužna platiti lučku pristojbu odnosno sidrenje', stoji u odgovoru Antuna Banovca, ravnatelja Lučke uprave.

  • +2

Jahta Flying Fox u Dubrovniku

Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Za razliku od Hrvatske, Crna Gora je vlasniku Fyling Foxa itekako naplatila dolazak u Tivat, odnosno luku Porto Montenegro gdje je jahta bila na vezu dva dana prije dolaska u Hrvatsku. Na stranici MarineReservation.com za dva dana veza za iste dimenzije dobili smo ponudu od 13.008 eura. Je li vlasnik Flying Foxa odlučio biti škrtac baš kad je stigao u Hrvatsku ili se sidrio besplatno jer se kod nas to tako može?

Ovo nije prvi put da se bogataši u Hrvatskoj sidre besplatno. Jahta Eclipse Romana Abramovića, 2016. je tijekom cijelog rujna i listopada bila usidrena u Župskom zaljevu, besplatno.