POZDRAV IZ D&B-a

Najavljen pad kreditnog rejtinga Hrvatske

07.01.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet u svom je izvješću za siječanj 2009. zadržala ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske DB3c, umjerenog rizika za ulaganja, no u izvješću se navodi i da nije isključeno da bi u narednim mjesecima moglo doći do snižavanja te ocjene.

U izvješću, koje prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, analitičari D&B-a mogućnost pogoršanja kreditnog rejtinga Hrvatske tumače nizom nepovoljnih ekonomskih pokazatelja. Među njima je udio vanjskog duga u BDP-u od oko 90 posto, očekivano dramatično usporavanje gospodarskog rasta u 2009. uslijed smanjenja domaće potražnje i pada stope zaposlenosti te usporavanje rasta izvoza zbog 'klizanja' eurozone u recesiju.

Uz to, podsjećaju i na prepreke u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, koji je Slovenija dodatno ojačala zbog višegodišnjeg graničnog spora s Hrvatskom, ali i izjavama iz Nizozemske o tome da "nisu uvjereni" u punu suradnju Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

U izvješću se podsjeća i na mjere Hrvatske narodne banke (HNB) usmjerene ka povećanju likvidnosti bankovnog sustava u cilju ublažavanja utjecaja globalne krize.

Ipak, navode iz D&B-a, napori središnje banke za održavanjem likvidnosti i smanjenjem volatilnosti bit će otežani proračunom za 2009., koji predviđa deficit (manji od 1 posto), što znači da će se država morati zaduživati na sve ograničenijem i skupljem inozemnom financijskom okruženju