izvješće Mastercarda

Nagomilanom štednjom do rasta svjetskog BDP-a, rizik novi sojevi virusa

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2021 10:02
  • Objavljeno 15.12.2021 u 10:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nagomilana štednja rezultirat će rastom svjetskog BDP-a, a najveći rizik su nove varijante virusa, istaknuto je u globalnom izvještaju Mastercard Economics Institutea za 2022. godinu objavljenom u srijedu

Taj institut objavio je Economy 2022, globalni izvještaj s gospodarskim očekivanjima i projekcijama za nadolazeću godinu koji se temelji na trendovima promotrenima kroz prizmu potrošača. Izvještaj tako pokazuje kako će pet temeljnih faktora - štednja i potrošnja, oporavak lanaca opskrbe, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika - oblikovati svjetsku ekonomiju tijekom sljedeće godine.

Kako su istaknuli iz Mastercarda, najveća promjena dogodit će se u štednji kućanstava i potencijalnom utjecaju tog novca na potrošnju.

Naime, kućanstva su štedjela gotovo dvostruko više nego prije. Pritom su neka vratila dugove, neka su uložila u posao, a neka novac drže u banci.

Kako će se i koliko brzo taj novac trošiti, odrediti će i dinamiku svjetske ekonomije u sljedećoj godini, a Mastercard Economics Institute predviđa da će potrošnja nagomilane ušteđevine rezultirati rastom svjetskog BDP-a od dodatna tri postotna boda, dok, ako se ušteđevine kućanstava budu trošile brže, rast globalnog BDP-a mogao bi dosegnuti 4,5 postotnih bodova.

Očekuje se i da će gospodarski rast usporiti u 2022. nakon povratnog rasta u 2021. jer vladini poticaji blijede, a inflacija raste, osobito u naprednim gospodarstvima, dodali su iz Mastercarda.

Spremnost na digitalizaciju poslovanja presudna za uspjeh tvrtki

Analiza je provedena na 32 tržišta diljem svijeta, a pokazala je da je pandemija značajno utjecala na porast potrošnje robe u odnosu na korištenje usluga. Potrošnja dobara je tako narasla s 39 posto na 47 posto, uzdrmavši sektor usluga i opteretivši lance opskrbe.

  • +9
  • +6

Koronavirus u svijetu

Izvor: EPA / Autor: CHAMILA KARUNARATHNE

Kako se tijekom sljedeće godine granice budu više otvarale, potrošnja na robu i potrošnja na usluge će se uravnotežiti, ocijenili su.

Istovremeno, predviđa se da će 20 posto pomaka prema internetskoj trgovini u maloprodaji ostati kao trajan trend te nastaviti oblikovati način kupnje.

Uz to, u 88 posto zemalja obuhvaćenih izvještajem se dogodio rast na godišnjoj razini u uslugama pretplate putem interneta, poput tjedne dostave namirnica.

Spremnost tvrki na digitalizaciju postaje presudna

Spremnost tvrki na digitalizaciju postaje presudna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Taksiji, virtualni partneri za tjelovježbu, iznajmljivanje bicikala i usluge vezane uz kućne ljubimce su među subjektima koji koriste ovaj model, dodali su iz Mastercarda.

Nastavak rasta ovisit će o novim varijantama virusa

Napomenuli su da je povratak putovanjima u 2021. bio u potpunosti vidljiv, ali da će nastavak rasta ovisiti o novim varijantama virusa koje mogu dovesti do zabrane putovanja.

Vidljiv je oporavak u domaćim i kratkim putovanjima, dok putovanja na srednjim udaljenostima podliježu strožim ograničenjima, kao i daleka putovanja. U 2022., s obzirom da će rizik od novih varijanti virusa covid-19 ostati visok, predviđa se da će vlade odgovoriti mjerama kao što su obavezno cijepljenje, umjesto zatvaranja putnih koridora, smatraju iz Mastercarda.

  • +9
  • +6

Cijepljenje na velesajmu

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Tako, iz Mastercarda su aposotrofirali da i dalje postoje rizici koji mogu poremetiti globalnu ekonomiju, a da nove varijante virusa poput omikrona predstavljaju najveći neposredni rizik.

 Ali tu su i drugi rizici koje treba držati pod kontrolom kako ne bi poremetili oporavak, kao što su porast cijena stanova, skok cijene nafte i međunarodni tarifni ratovi, napomenuto je.

"Ova nas godina nije vratila u normalu, no ipak, ostvaren je napredak. Rast gospodarstava, sve veća dostupnost cjepiva i posvemašnja digitalizacija doprinijeli su oporavku poslovanja. Bez obzira na jasne i očite rizike, upravo u tom kontekstu očekuje se da će digitalna poduzeća procvjetati, potražnja potrošača i potrošačka moć rasti, a ekonomija iskustva ponovno se pojaviti", zaključak je istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!