loše vijesti

Nagli pad profitabilnosti banaka u eurozoni u drugom kvartalu, 503 milijarde eura loših kredita

06.10.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Profitabilnost najvećih banaka u eurozoni snažno je pala u drugom tromjesečju iako su zajmodavci uspjeli održati nisku razinu loših zajmova, pokazalo je u utorak kvartalno izvješće Europske središnej banke (ECB).

Povrat na kapital (RoE) u prvoj je polovini godine, u jeku pandemije koronavirusa, iznosio svega 0,01 posto, u usporedbi sa 6,01 posto u istom razdoblju prošle godine, objavio je ECB u kvartalnom statističkom pregledu.

Pritom je u najmanje sedam zemalja, od njih 19 u zoni primjene zajedničke europske valute, taj pokazatelj u razdoblju od siječnja do lipnja imao negativan predznak, napominje se u izvješću.

Nenaplativi ili teško naplativi zajmovi u drugom su kvartalu iznosili 503 milijarde eura, što znači da su se zadržali blizu razine u prethodna tri mjeseca kada su iznosili 501 milijardu, pokazuju podaci ECB-a.

Iznos loših kredita nije se značajnije povećao vjerojatno zato što su vlade uvele moratorij na otplatu kredita i programe državnih jamstava, što je bankama omogućilo da kredite ne označe kao nenaplative.