opterećujuć i skup proces

ECB želi olakšati teret bankama po pitanju izvješćivanja

21.09.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) želi pojednostaviti zahtjeve bankama vezane uz izvješćivanje, objavila je u ponedjeljak središnja banka eurozone, odgovarajući na dugo vremena prisutne kritike iz bankarskog sektora da je nadzor nepotrebno opterećujuć i skup.

Bankarski sektor u Europskoj uniji godišnje troši oko četiri milijarde eura na izvješćivanje i zajmodavci se često žale da je zbog dupliciranja, nepotrebnih pojedinosti i neučinkovitih formata prikupljanja taj trošak neprihvatljivo velik.

Ustrajući na tome da želi poboljšati načine njihova izvješćivanja, a ne ono o čemu izvješćuju, ECB je sugerirao standardizirane predloške i formate za izvješćivanje, središnje mjesto prikupljanja podataka, uklanjanje dupliciranja, standardizirane definicije te poboljšanu razmjenu podataka među nadležnim tijelima.

"Ta bi nastojanja trebala bankama pomoći ublažiti teret izvješćivanja i povećati kvalitetu podataka koje nadležna tijela dobivaju. Zahvaljujući tome banke bi mogle smanjiti troškove, a vlasti bi mogle bolje pratiti kretanja u bankarskom sektoru".

Iako ima "značajnog prostora" za smanjenje opterećenja bankama, malo je vjerojatno da će banke u skorije vrijeme moći odahnuti, budući da će se promjene, koje bi trebalo odobriti Europsko nadzorno tijelo za banke (EBA), a u nekim bi slučajevima zahtijevale i donošenje zakona, „neizbježno protegnuti na mnogo godina”, dodaju u ECB-u.