RASTE DRŽAVNA POMOĆ

Na potpore odlazi više od jedne plaće svakog zaposlenog

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 21.12.2011 15:01
  • Objavljeno 21.12.2011 u 14:12
OLGICA SPEVEC

OLGICA SPEVEC

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

'U 2010. godini državne potpore u Hrvatskoj povećane su za 10 posto u odnosu na 2009, a povećan je i njihov udio u BDP-u sa 2,59 na 2,85 posto', izvijestila je predsjednica Vijeća AZTN-a Olgica Spevec, ističući da je ovakav trend velikim dijelom rezultat postojeće gospodarske situacije

U 2010. država je na različite načine državnom i privatnom sektoru odobrila 9,52 milijarde kuna potpora, a udio tih potpora u rashodima države dostigao je gotovo osam posto. 'Indikativan je podatak da svaki zaposleni daje više od jedne plaće na potpore', rekla Spevec.

Na djelatnosti industrije i usluga izdvojeno je 5,51 milijardi kuna, dok je za poljoprivredu i ribarstvo dodijeljeno četiri milijarde kuna potpora. U državnim potporama dominiraju subvencije, a slijede državna jamstva, porezne olakšice, udjeli u vlasničkom kapitalu…

Najveći problem je dominacija sektorskih potpora u odnosu na potpore za razvoj. 'Puno više se izdvaja za postojeće poduzetnike, za njihov opstanak na tržištu, nego za nove inovativne projekte koji bi trebali pokrenuti gospodarstvo', upozorila je Spevec, ističući da niti u ovoj godini nije došlo do značajnijih promjena.

Za razliku od Hrvatske, većina potpora u Europskoj uniji otpada na potpore sektorima koji nose rast i razvoj. 'Potpore u Europskoj uniji su sastavni dio industrijske politike', rekla je Spevec, zalažući se da i Hrvatska poveća tzv. horizontalne potpore i rastereti proračun kroz privlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi