PRIZNANJE IZ HEP-A

Na izgradnji HE Lešće bilo je malverzacija

Bionic
Reading

Na gradnji Hidroelektrane Lešće, koju je nedavno premijerka Jadranka Kosor svečano pustila u probni rad, 'zamračeno' je oko pet milijuna eura, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija od izvora bliskih HEP-u

Prvotna cijena HE Lešće, bila je procijenjena na 70 milijuna eura, u konačnici je koštala 97 milijuna eura, a od te razlike najmanje pet milijuna eura odnosi se na izravnu štetu koju je HEP pretrpio zbog kriminalnog ugovaranja loših poslova prilikom izgradnje elektrane, dok je za ostatak od 22 milijuna eura loše planiranje financiranja objekta.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, nije potvrdio da se radi o tolikom iznosu, ali je za Slobodnu rekao kako se u HEP-u provodi kontrolna analiza čitavog projekta i da prve indicije pokazuju da je 'HEP-u nanesena znatna materijala šteta'.

'Ne mogu kazati ni koliko se od 27 milijuna eura razlike između prvotne i konačne cijene odnosi na loše planiranje i neorganizaciju u HEP-ovu poslovanju, a koliko na eventualne kriminalne aktivnosti, ali da je HEP u ovom poslu znatno oštećen, u to nema sumnje', smatra Begović.

On nije htio govoriti o odgovornim ljudima u toj kompaniji koji su u bivšoj upravi rukovodili ovim poslom ali zna se da su to Željko Kljaković Gašpić, bivši član Uprave zadužen za proizvodnju, te Petar Čubelić, bivši direktor HEP-proizvodnje, koji su pritvoreni zbog sumnji u nelegalne poslove koji nemaju veze s HE Lešće.

Više o mutnim poslovima oko izgradnje ove hidroelektrane znat će se nakon interne analize HEP-a a pogotovo službene istrage DORH-a, koja treba uslijediti, piše Slobodna Dalmacija.