kreću nove kontrole

Nelegalna gradnja u Istri: U 750 nadzora 700 povreda zakona

19.06.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Građevinska inspekcija obavila je od travnja 2019. gotovo 32 tisuće inspekcijskih nadzora. Kršenje propisa utvrđeno je u njih oko sedam tisuća te je pokrenut inspekcijski postupak. Podnesene su 62 kaznene prijave zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili povrede službenog znaka. Vrijednost izdanih kazni je gotovo osam milijuna eura, a uklonjeno je 1012 nezakonito izgrađenih objekata

Struka ističe kako investitori moraju znati što gdje mogu raditi i prema kakvom projektu. 'Zakoni i pravilnici su poprilično jasno napisani što se tiče takvih sadržaja, oni se mogu izvesti ako to Prostorni plan dopušta, i to naravno, nakon dobivanja akta iz područja gradnje i pomorstva', zaključila je predsjednica Društva arhitekata Iva Petrov, piše HRT.

'Građevinska je inspekcija u 2023. godini u 17 slučajeva utvrdila bespravnu gradnju na području Šibensko-kninske županije. Ako se ne postupi po rješenju o uklanjanju građevine ili obustavi daljnjeg građenja, slijede tri novčane kazne. Po iscrpljenju opisanog postupka, nezakonito izgrađena građevina uklonit će se putem treće osobe na odgovornost i trošak izvršenika', rekli su u Državnom inspektoratu za HRT.

Problema s nelegalnom gradnjom ima i u Istarskoj županiji. U predsezoni je provedeno 750 nadzora, a utvrđeno je čak 700 povreda zakona. Nadzori i kontrole nastavljaju se i u sezoni i već je sada na terenu 200 inspektora duž cijele obale, a uskoro će početi i prve akcije u Istri.

Raspravljalo se o tome u Puli na sastanku predstavnika istarskih turističkih zajednica s državnim inspektoratom. 'Posebna su tematika bili nekomercijalni privatni smještaj i to uglavnom nelegalno iznajmiljivanje ljudi koji nisu rezidenti RH i jasno državnog ispektorata i cjeli njegov tim upoznali smo s tom tematikom i kompletnim brojkama', rekao je direktor TZ-a Istarske županije, Denis Ivošević.

  • +19
Nastavljeno rušenje u Vruji Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Idemo sa mjerom oporutniteta, odnosno upozorenja, tamo gdje smo našli da je nešto nelegalno da nemate registraciju za obavljanje djelatnosti ili enevtualno minimalne uvijete za to što obavljate djelatnost ako su oni potrebiti tu jednostzavno nema kompromisa tu se ide sa upravnim i prekršanim mjerama', dodao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Plan je zajedničkim snagama riješiti se nezakonitih graditelja, ali i ilegalnih iznajmljivača. U to su se uključili svi i državni inspektori, turističke zajednice, ali i građani koji prijavljuju takve slučajeve. U Istri se očekuje još jedna akcija uklanjanja ilegalnih objekata, a na sastanku se razgovaralo i o ilegalnim iznajmljivačima.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula, govorila je o mjerama protiv ilegalnih iznajmljivača. 'Sastanak smo pokrenuli kako bismo zajedničkim snagama i sinergijom pokrenuli mjere da suzbijemo najviše ilegalne iznajmljivače, a nezakonite gradnje smo se dotakli jer se ona obično onda nastavlja u ilegalno iznajmljivanje, jer naravno niti da žele ne mogu dobiti papire', rekla je.

  • +15
Počelo rušenje u Vruji Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

Naglasila je kako ilegalno iznajmljeni smještaji opterećuju lokalnu infrastrukturu. Dodala je kako je bitna suradnja s Državnim inspektoratom. 'Ono što nas u svemu tome muče su smještaji koje se iznajmljuju na crno, ali tu je jako puno i smještaja koje je u vlasništvu nerezidenata, znači ne samih domaćih nego većih i ostalih, ako krenemo od sjevera prema jugu, dolje imamo jako puno Slovenaca i ostalih koji iznajmljuju objekte nelegalno i dijele ključeve po raznim besmislicama i sl.', dodala je.

'S državnim inspektoratom smo u stvari razgovarali da u jednoj sinergiji probamo što više toga otkriti i dojaviti, ali smo tako pozvali građane da oni dojave turističkim zajednicama da mi budemo jedna spona prema inspektoratu i da na taj način probamo smanjiti ilegalno iznajmljivanje, jer na kraju krajeva s jedne strane nije fer prema onima koji to rade legalno, a s druge strane s time se jedan veliki broj gostiju koji dođe i noći povećava i opterećuje destinacije od infrastrukture i svega ostalog', nastavlja Cinkopan Korotaj.

Otkrila je i koje su bile dvije glavne teme današnjeg sastanka. 'Imali smo dvije glavne teme, jedna su oni koji su registrirani dužnici, u koroni nisu smjeli biti kažnjavani jer je bila korona i nekako im se išlo na ruku ako možda nemaju u tom trenutku novac itd. Međutim, to je s 13. svibnja ukinuto jer je proglašen kraj pandemije, tako da ćemo krenuti na taj način isto i slati već tu informaciju i opomene. A što se tiče iznajmljivanja na crno, kao što sam rekla, tu ćemo i mi dojavljivati sve što dobijemo i od nas samih, ali i od građana', zaključila je.