FIJASKO NA BURZI

Na dražbama HFP-a prodano samo 2 posto dionica

07.02.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) prihvatio je ponudu Sladorane Županja za kupnju 76 posto dionica tvrtke za preradu i promet žitarica Slavonija nova. Sladorana Županja je za taj dionički paket ponudila 57,28 milijuna kuna, što je oko sedam milijuna kuna više od početne cijene iz natječaja

Sladorana se u ponudi obavezala u tu poljoprivrednu tvrtku uložiti 10 milijuna kuna u narednih pet godina te zadržati zatečeni broj zaposlenika u razdoblju od najmanje jednu godinu.

Na današnjoj otvorenoj sjednici Upravni odbor HFP-a je donio i odluku o dokapitalizaciji tvrtke Goričanka nova te prihvatio izvješća o dražbama na kojima su prodavani manjinski udjeli iz portfelja za gotovinu.

Upravni odbor HFP-a podržao je zaključak o izuzimanju iz prodaje nekretnine koja je poslužila za povećanje kapitala tvrtke Goričanka nova u vrijednosti od 33,46 milijuna kuna. Tom dokapitalizacijom su se stekli uvjeti za pokretanje privatizacije te tekstilne tvrtke.

Na posljednje dvije dražbe za gotovinu prodani su udjeli u 14 tvrtki i ostvaren prihod od samo 3,1 milijun kuna, dok je potencijalna vrijednost ponuđenih udjela iznosila 145 milijuna kuna.

'Izvješća o prodaji dionica i udjela na dražbama govore o atraktivnosti dionica, ali i o stanju na burzi', konstatirao je Ruđer Friganović, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Petra Čobankovića, komentirajući izvješće o rezultatima prodaje.